Soţii Filip din satul Cotihana, raionul Cahul, s-au pomenit cu creditorii și Poliția direct în câmp. Familia spune că atât recolta de grâu, cât şi cea de porumb, pe care trebuia să o întoarcă companiei de inputuri, a fost grav afectată din cauza secetei. Astfel, creditorii au venit să le ia din recolta de floarea-soarelui, care urma să fie transmisă unei alte companii. Cu precizări în acest sens au venit și oamenii legii.
Potrivit newtv.md, totul s-a întâmplat ieri, 22 august, la Cahul. Tatiana Filip a povestit că soțul ei a mers să strângă floarea-soarelui, însă s-a pomenit pe câmp cu creditorii, însoţiţi de Poliţie, care voiau să-i ia recolta. Femeia afirmă că ar fi pus în gaj companiei de inputuri 51 de hectare de grâu şi 73 de hectare de porumb, însă, din cauza secetei, atât lanurile de grâu, cât şi cele de porumb au fost afectate aproape în totalitate.
De asemenea, femeia povestește că, pe lângă datoriile de 543.000 de lei din anul 2023, creditorii au anunţat-o că pentru anul curent penalităţile au fost estimate la 1.133.000 de lei. Tatiana susține că muncește în domeniul agriculturii deja de 11 ani și acum s-a pomenit într-o situaţie fără precedent.
Drept urmare, astăzi, 23 august, Poliția Republicii Moldova a venit cu clarificări în acest context.
„Cu referire la incidentul care a avut loc ieri pe un câmp din apropierea localității Cotihana din raionul Cahul, menționăm că motivul conflictului dintre persoane a fost o datorie mai veche pe care o are un agricultor față de un agent economic și pe care nu și-a onorat-o”, se arată în mesajul Poliției.
Oamenii legii menționează că agricultorul și-a gajat roada după ce agentul economic i-a furnizat o cantitate de pesticide. Astfel, în momentul în care cei doi nu au putut aplana conflictul, a fost solicitată intervenția Poliției.
„Precizăm că polițiștii veniți la chemare, motivul solicitării lor fiind strict conflictul și nicidecum fiind vizată producția agricolă, au aplanat cearta dintre persoane și au explicat agentului economic faptul că asemenea metode de revendicare a datoriilor nu sunt legale și că litigiile le examinează și rezolvă exclusiv instanța de judecată”, anunță Poliția.
Totodată, oamenii legii informează că Poliția nu a participat la anumite acțiuni de ridicare a producției agricole, iar implicarea oamenilor legii în legătură cu acest caz, de către anumite persoane, în unele postări publice, este o manipulare.
„Cerem celor care publică așa gen de informații să se documenteze înainte de a o face, or dezinformarea cetățenilor, la fel, se pedepsește conform legii”, se mai arată în comentariul Poliției Republicii Moldova.
sursa: știri.md