Suntem pe final de an, perioadă în care fiecare dintre noi trage linia și analizează la rece succesele și momentele mai puțin pozitive prin care am trecut. Asta fac și fermierii, pentru care orice schimbare de timp înseamnă sau câștigi, sau pierzi. După seceta din 2020, redresarea situației din agricultură părea, la începutul acestui an, aproape imposibilă. Dar trecând peste statistici, prețuri, pandemie, miracolul s-a produs și o bună parte din antreprenori declară că anul 2021 a fost, din punct de vedere al recoltei, cel mai bun din ultimii 20 de ani.
AGROMEDIA a solicitat opinia la doi agricultori de top, care ne-au comunicat doar vești bune despre anul care pleacă.
Vsevolod Dabija: Am lichidat o datorie, am obținut un profit bun
Unul dintre ei este fermierul de la Soroca, Vsevolod Dabija, directorul agrofirmei „Bucuria-Saturn” SRL. Agricultorul are în gestiune peste 1 000 ha de pământ arabil și 250 ha de livadă. El cultivă grâu, floarea-soarelui, soia, mazăre, porumb, produse ce sunt realizate pe piața internă.
„Anul 2021 a fost unul bun, chiar dacă nu am reușit să recoltăm tot porumbul. În rest, totul a mers foarte bine. Dacă e să mă refer la culturi, recolta de cereale a fost una de excepție. Grâu am recoltat în medie 6, 6 tone/ha, floarea-soarelui – 3, 3 t/ha, recolta de fructe a fost în medie de 25 tone per hectar.
Porumb avem 120 ha, dar nu l-am recoltat că e umed, nu am unde-l usca. Îl voi recolta după Revelion, am găsit uscătorie unde să-l usuc, procentul de umiditate e destul de mare.
Și profitul în acest an e unul care bucură. Nu am efectuat toate calculele, dar nu am muncit degeaba. Vom avea cu ce achita și ne vor rămâne bani și pentru investițiile din 2022. Avem credite de lungă durată cu solde pe care le achităm în fiecare an, dar am reușit să lichidăm o datorie față de o bancă.
De la 2022 aștept să fim sănătoși și să ne meargă la fel de bine”, ne-a spus dl Dabija.
Gheorghe Panfil: Bun chiar și pentru soia!
Și directorul gospodăriei agricole „AgroPanfil” din satul Plop, raionul Dondușeni, Gheorghe Panfil, compania căruia este una dintre cele mai performante la capitolul tehnologii și utilaje agricole, ne-a relatat că în anul 2021 s-a simțit „ca în sânul lui Dumnezeu”.
„În primul rând, a fost bun la capitolul condiții meteo. N-am fost pedepsiți cu înghețuri primăvara, cu grindină, am avut ploi la timp. Toamna mai slab cu ploile, dar eu nu am prea simțit.
Recolta a fost bună la toate culturile, inclusiv la soia, unde am adunat și 4, 1 tone/ha, rapița – 3, 5 tone/ha, 6 tone la hectar de orz, 7 tone/ha – grâu, sfeclă de zahăr am recoltat cca 60 tone/ha, floarea-soarelui – 4 tone la hectar.
Ieri am repornit recoltarea porumbului din nou, au mai rămas vreo 200 ha. Estimativ, recolta va fi de 9,5 -10 tone per ha.
Datorii – le-am lichidat pe cele din anii trecuți, am achiziționat și tehnică, și uscătorie.
Aș vrea ca și la anul să mergem în același ritm, să continuăm și perfecționăm implementarea tehnologiei No-Till. O implementez din 2010, e una mai complicată decât cea clasică, ea oferă și oportunități, și obstacole. E mai bună când avem ani secetoși. Rezultatele despre care am vorbit sunt pe No-Till.
Am reușit și să exportăm. Rapița, porumbul, grâul mai mult de jumătate, orzul, soia a plecat toată la export. Pentru această cultură am obținut un surplus de preț de 1, 20 lei per kg”, a conchis dl Panfil.