AGRICULTORII DIN MOLDOVA, TOT MAI INTERESAȚI DE CLUSTERELE DE PRODUCERE

25 mar 2022
Fermierii din țara noastră au început să prezinte tot mai mult interes pentru clusterele de producere. Model eficient și cu rezultate frumoase în multe țări europene. Turismul, produsele agroalimentare, mobila sau textilele sunt câteva sectoare cu potențial de clusterizare în Republica Moldova, afirmă specialiștii PNUD, care, împreună cu UNICEF implementează programul finanțat de UE, „EU4Moldova: Regiuni-cheie”. Acest program oferă suport financiar pentru consolidarea  lanțurilor valorice locale și clusterelor din regiunile Cahul și Ungheni.

Un exemplu de succes de cluster din țara noastră este Asociația „Berries Group” din Ungheni. Aceasta unește cinci producători de căpșuni, care au în gestiune terenuri cu o suprafață de aproximativ 50 de hectare, în satele Sculeni și Petrești. Inițiativa creării unui cluster cu fructe bacifere a avut la bază câteva avantaje specifice zonei. Regiunea Ungheni oferă o sursă stabilă și durabilă de apă pentru irigare, iar culturile bacifere au prezintă interes agricultorilor de aici, fiind o afacere rentabilă pentru ei. Totodată, proximitatea cu Uniunea Europeană oferă acces la o piață de desfacere mare.

Cooperarea și asocierea mai multor producători au făcut ca „Berries Group” să-și poată mări volumul de producție, să investească în infrastructura de post-recoltare, inclusiv camere de pre-răcire, camere de păstrare a fructelor și ulterior, facilități pentru uscarea fructelor.

La Cahul, vinificatorii își propun să-și unească forțele și să formeze un cluster. Strugurii sunt un lanț valoric cu potențial de dezvoltare în această regiune, iar Crearea unei structuri integratorii pentru sectorul strugurilor de masă din această zonă ar aduce multe avantaje de ordin economic. Clusterul permite unirea eforturilor separate ale actorilor-cheie și rezolvarea în comun a  acesteia, implicarea tuturor actorilor lanțului valoric. Antreprenorul Sergiu Tutovan menționează că până acum au avut loc mai multe ședințe de informare și consultare cu potențiali membri ai viitorului cluster, iar în curând urmează să fie semnat un memorand privind activitatea clusterului.

În scopul dezvoltării și consolidării lanțurilor valorice și a clusterelor, reprezentanții locali ai sectorului privat, în parteneriat cu autoritățile publice locale și Camera de Comerț și Industrie din raioanele Cahul și Ungheni au elaborat câte o Foaie de parcurs pentru fiecare regiune, unde a fost analizată situația economică a raionului, inclusiv din zona rurală și cea urbană.

În document au fost evidențiate lanțurile valorice cu toate verigile lor, de la obținerea materiei prime până la comercializarea produsului finit. În baza acestei analize, au fost selectate lanțuri valorice cu potențial economic în creștere și obținere a valorii adăugate mari, pondere mare în viața social-economică, cu oportunități de satisfacere a pieței interne și export. Așadar, au fost identificate 4 lanțuri valorice în regiunea Cahul (strugurii de masă, turism, vinificație și oieritul) și altele patru, în regiunea Ungheni (turism, căpșuni, mobilă și covoare).
Pentru mai multe informații accesați (AICI).
 
loading ...