AGRICULTORII DIN ȚARA NOASTRĂ AR PUTEA FI SCUTIȚI DE PLATA ACCIZELOR LA MOTORINĂ

23 mar 2022
Ministerul Agriculturii a propus Guvernului implementarea mai multor măsuri  ce ar ajuta agricultorii care suportă cheltuieli enorme din cauza creşterilor foarte mari ale preţurilor la carburanţi şi fertilizanţi. Astfel, dacă legislativul va aproba solicitările ministerului, agricultorii vor fi scutiți de plata pentru accizele la motorină, vor avea timp de răgaz pentru achitarea impozitelor pentru anul 2021 și vor primi o rambursare parțială a banilor cheltuiți pentru procurarea îngrășămintelor, transmite AGROMEDIA, cu referire la TVRMOLDOVA.md.

Am identificat un şir de necesităţi: Scutirea de accizul la motorină care astăzi constituie circa 2900 de lei pentru o tonă. Vorbim despre  rambursarea parţială a costurilor pentru procurarea fertilizanţilor, vorbim de oferirea unei vacanţe de achitarea a impozitelor pentru anul 2021. Vorbim despre o negociere cu băncile comerciale pentru a institui o reeşalonare a datoriilor la credite, a declarat Viorel Gherciu, ministrul agriculturii.

De asemenea, ministrul a anunţat că Ministerul Agriculturii își propune identificarea unor soluţii și pentru exportatorii şi importatorii din Republica Moldova care au rămas cu mărfurile blocate în portul din Odesa.

Presupun că sunt mai multe companii, dar noi am primit câteva cereri, adică trei, patru.  De exemplu sucurile spre China au fost blocate şi la moment suntem în legătură cu autorităţile ucrainene pentru a soluţiona această problemă. Vinurile au fost reorientate fiind ulterior transportate prin portul din Constanţa, a menționat Gherciu.

Oficialul a menționat și faptul că ministerul pregăteşte un plan pe termen mediu pentru înlocuirea produselor din Ucraina, care, de la începutul războiului nu mai sunt exportate în Moldova, cu produse similare din alte țări.

Bineînţeles că nu vom putea să le substituim pe toate, dar o bună parte din ele cred că putem să le producem ca să asigurăm  securitatea alimentară, a declarat ministrul.

Amintim că, marți, 22 martie conducerea Ministerului Agriculturii a avut o discuție cu membrii Asociației Marilor Rețele Comerciale din România referitor creșterea exportului de produse agroalimentare moldovenești în rețelele comerciale din România.

AGRICULTORII DIN ȚARA NOASTRĂ AR PUTEA FI SCUTIȚI DE PLATA ACCIZELOR LA MOTORINĂ

AGRICULTORII DIN ȚARA NOASTRĂ AR PUTEA FI SCUTIȚI DE PLATA ACCIZELOR LA MOTORINĂ

AGRICULTORII DIN ȚARA NOASTRĂ AR PUTEA FI SCUTIȚI DE PLATA ACCIZELOR LA MOTORINĂ

loading ...