AGRICULTORUL SERGHEI IVANOV: „Ploaia de ieri n-a lăsat loc viu pe plantația de pepene verde. Pagubele sunt de milioane!”

03 aug 2021
Ploaie din după-amiaza zilei de ieri, însoțită de grindină cât oul de găină, a distrus hectare întregi de culturi agricole, în special în Nordul țării. Cele mai afectate au fost plantațiile din Bălți și Fălești și producătorii spun că asemenea grindină n-au văzut de când sunt ei.

Serghei Ivanov din satul Pârlița, raionul Fălești are în gestiunea sa 800 ha de teren agricol și în acest an, se pare, necazurile nu l-au evitat. Antreprenorul a declarat pentru AGROMEDIA că precipitațiile de ieri i-au distrus întreaga plantație de pepene verde, în total 8 ha, fără să cruțe însă terenurile cultivate cu porumb, rapiță, floarea-soarelui.

„Absolut totul! A fost distrus în proporție de 80 la sută.  Urmează să vină reprezentanții Direcției Agricultură și Alimentație din raion să se documenteze la fața locului”, ne-a comunicat dl Ivanov.

„Serviciul Antigrindină trebuia să intervină”

Potrivit lui, furtuna a venit dinspre Glodeni, a devastat tot ce a întâlnit în cale pe o rază de doi km la Pârlița și s-a îndreptat spre Sângerei. Antreprenorul ne-a spus că n-a rămas barem un hărag în picioare.

„Pepenii sunt găuriți, sfărâmați în bucăți, parcă a umblat cineva cu coasa. Am un lan de floarea-soarelui, unde au rămas doar 20 de pălării. Situația e foarte gravă!”, a adăugat fermierul.

Serghei ne-a mai comunicat că deși nu acuză pe nimeni și calamitățile naturale lovesc în toată lumea, ieri era cazul ca angajații de la Serviciul Antigrindină să intervină cu acțiuni de protecție și preîntâmpinare a furtunii.

„Sistemele antigrindină sunt proprietatea statului, noi nu avem voie să îl administrăm. Rachetele le împușcă statul și nimeni nu a întreprins nicio măsură. Au fost avertizări de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat, se știa din timp. Cred că ar trebui concediați angajații de acolo și aduși alți oameni. De la cine să cer despăgubiri? Ce poate face statul? Da, există un cadru legal care permite agricultorilor să-și asigure proprietatea și deja de trei ani tot încerc să mă asigur, dar costurile de asigurare sunt foarte mari. În al doilea rând, în caz de calamitate e foarte greu să demonstrezi că ar trebui să-ți achite despăgubiri. Și chiar dacă aceste companii de asigurare o fac, e în proporție de maxim 70 la sută din banii pe care îi asiguri. În linii mari, te lupți cu morile de vânt. Eu, ca să asigur 800 ha, ar trebui să achit 1 mil. 200 mii lei”, ne-a relatat antreprenorul.

Ploile au cauzat pagube de peste 5 milioane

Dl Ivanov a mai menționat că pagubele cauzate de ploile din ultimele luni se cifrează la cca 5 milioane lei.

„Anul trecut am acumulat un minus de 5 milioane, anul acesta trebuia să meargă totul bine să achit datoria de anul trecut. Acum s-au acumulat și cele din anul curent și ajung încet la 10 mil. lei. Am 34 de ani, nu am părinți deputați, nu am furat, am muncit, și cam de câți ani este nevoie să lichidez aceste datorii? Îngrășăminte, semințe, motorină totul am procurat în rate. Nu am mașină de printat bani. Toți dau cu procente. Și parcă nu e suficient că s-au abătut toate peste mine, dar mai vin și distribuitorii, și băncile cu care lucrez și vor să le achit banii anticipat. Deși, conform înțelegerilor, am termen până în decembrie să lichidez datoriile. Problema e ca după calamități să putem cumva să redresăm situația, dar e imposibil”, ne-a relatat tânărul antreprenor.

AGROMEDIA amintește că în luna iunie, Serghei Ivanov a venit cu un apel public, în care spunea că are 12 ha de plantații de cireș și nu are unde vinde marfa.

„A rămas în copaci. Am vrut să scot livada, sunt investiții foarte mari, după care nu ai unde realiza recolta, dar Direcția Agricultură nu îmi permite, pentru că a fost plantată printr-un proiect de părinții mei și trebuie s-o mai țin încă doi ani”, ne-a comunicat fermierul.


 


.
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

CĂLDURA SE MAI POTOLEȘTE. Meteorologii transmit ploi în toată țara

05 jul 2022

PRIMII HARBUJI MOLDOVENEȘTI – PE TARABELE DIN PIEȚE. Prețurile – mai mici decât s-au așteptat producătorii

05 jul 2022

FERTILIZANȚII ORGANICI, TESTAȚI PE LOTURI EXPERIMENTALE DIN ȚARĂ

05 jul 2022

AGRICULTORII MOLDOVENI, TOT MAI INTERESAȚI DE CULTIVAREA BACIFERELOR

05 jul 2022

SECETA – CONSECINȚĂ A SCHIMBĂRILOR CLIMATICE. Moldova va avea un Program Național de adaptare

05 jul 2022

AGRICULTORUL SERGHEI IVANOV: „Ploaia de ieri n-a lăsat loc viu pe plantația de pepene verde. Pagubele sunt de milioane!”

AGRICULTORUL SERGHEI IVANOV: „Ploaia de ieri n-a lăsat loc viu pe plantația de pepene verde

Pagubele sunt de milioane!”

AGRICULTORUL SERGHEI IVANOV: „Ploaia de ieri n-a lăsat loc viu pe plantația de pepene verde. Pagubele sunt de milioane!”

loading ...