Conform datelor preliminare ale Agenției pentru Investiții și Plăți în Agricultură din Republica Moldova (AIPA), în 2021 au fost recepționate 468 de cereri de la producătorii agricoli pentru subvenții post-investiții, modernizarea sau dezrădăcinarea vechilor plantații de culturi perene, suma fiind de 70,5 milioane de lei (aproximativ 4 milioane de dolari). Acestea reprezintă 14% din valoarea totală a subvențiilor pentru dezvoltarea agriculturii și zonelor rurale solicitate de entitățile economice private în acest an - 507 milioane lei (aproximativ 29 milioane dolari), anunță AGROMEDIA cu referire la EastFruit.
Subvențiile pentru livezi, podgorii și terenurile plantate cu pomușoare ocupă locul trei în topul subvențiilor de stat. Au fost solicitate, în primul rând subsidii pentru utilaje și echipamente agricole, în al doilea rând - pentru infrastructura post-recoltare (respectiv, 25% și 24 % din suma totală a fondului de subvenții de stat). Campania pentru cererile de subvenții din 2021 se va încheia la 31 octombrie.
Anul trecut, la AIPA au fost depuse 1 119 cereri pentru subvenționarea investițiilor în plantații perene în valoare de 212,5 mil. lei (aproximativ 12,8 mil. dolari). Agenția a autorizat puțin peste 1 000 cereri de plată în valoare de aproximativ 181 milioane lei (aproximativ $ 11 milioane). Aceasta reprezintă aproximativ 15% din fondul de stat al subvențiilor agricole pentru ultimul an.
În total, au fost solicitate subsidii la înființarea a peste 2,3 mii hectare de livezi. Este deosebit de curios faptul că anul trecut livezile de prun au ieșit în prim plan în structura noilor plantații - au fost sădite peste 714 hectare. Locul al doilea a fost ocupat de livezile noi de culturi de nuc - aproape 599 ha, al treilea - 440 ha de măr, al patrulea - 186 ha de cireș, al cincilea - 177 ha de vișin, al șaselea - 170 hectare de cais.
Sursa: east-fruit.com