ALARMANT! PRINTRE PERSOANELE INTOXICATE CU CIUPERCI, ȘI UN BEBELUȘ DE CINCI LUNI. Detalii

04 oct 2021
Pe parcursul primelor nouă luni ale anului 2021, au fost înregistrate 56 cazuri de intoxicații cu ciuperci, fiind afectate 80 de persoane, printre  care 17 victime cu vârste de până la 17 ani, inclusiv un copil de cinci luni. Majoritatea cazurilor au fost provocate de consumul ciupercilor conservate și ciupercilor congelate pe parcursul anului 2020, culese de persoane sau achiziţionate de la comercianţii și preparate în condiţii casnice, și ciuperci adunate din grădini și păduri. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în raioanele Călărași, Florești, Edineț, Fălești, Orhei, Nisporeni, anunță AGROMEDIA cu referire la regional.md.
 
Speciile de ciuperci care au provocat intoxicații
 
Intoxicațiile grave, chiar mortale, cu ciuperci sălbatice constituie în prezent un fenomen destul de frecvent în Republica Moldova. Gravitatea intoxicației depinde de specia de ciuperci, de cantitatea consumată și chiar de vârstă, copiii, bătrânii și persoanele cu boli cronice fiind mult mai sensibili. Intoxicații grave înregistrate de instituțiile medicale din Moldova au avut loc în urma consumării în alimentație a următoarelor specii: Amanită veninoasă (Amanita phalloides), Amanita pestriță (Amanita pantherina), Galerină marginată (Galerina marginata), Pâlnioară albicioasă (Leucocybe candicans), Entolomă roșu-cenușie (Entoloma rhodopolium) Entolomă curbată (Entoloma sinuatum), Hebelomă crustuliniformă (Hebeloma crustuliniforme), Inocibă adecvată (Inocybe adaequata) Inocibă fibriată (Pseudosperma rimosum), Lepiotă cristată (Lepiota cristata), specii larg răspândite, care se confundă deseori cu cele comestibile.
 
In cazul intoxicațiilor cu ciuperci, dacă primul ajutor este acordat imediat și bine asigurat, chiar și persoanele intoxicate cu cele mai periculoase specii pot fi salvate. Din aceste considerente, intoxicațiile cu ciuperci constituie una dintre urgențele de sănătate publică majore, îndeosebi la copii. Cu cât simptomele apar mai rapid, cu atât intoxicaţia este mai gravă.
 
Simptomele sunt foarte variate şi se află într-o strânsă corelație cu specia de ciuperci, cantitatea de toxină consumată, precum şi cu vârsta persoanei, care suportă intoxicația. In linii generale, ciupercile toxice pot avea perioada de incubație scurtă (de la 15 minute pană la 3 ore) sau lungă (primele simptome apar după un interval de 12 sau chiar 72 de ore după ce au fost consumate).
 
În aproximativ peste două ore de la consumul ciupercilor toxice poate apărea greaţă, vomă, diaree, transpiraţia excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale etc. Peste șase ore sunt posibile dureri de cap, ameţeli şi agravarea stării de vomă, pierderi de conştiinţă, halucinaţii și chiar comă.
 
La apariția primelor simptome ale intoxicației cu ciuperci, apelați imediat numărul de urgență 112.

Sursa: regional.md
 
Top știri

Hibridul Buckfast - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

SISTEME DE IRIGARE ÎN LIVEZI. Tipuri. Avantaje și dezavantaje

25 mai 2022

DE ZIUA COPIILOR, PICII SUNT VÂNZĂTORI LA ECOLOCAL

25 mai 2022

CONTROLUL BURUIENILOR ÎN LIVEZI. Ghid practic pentru pomicultori

24 mai 2022

ZMEURA – O CULTURĂ PROFITABILĂ. Tot mai mulți agricultori din Moldova aleg să planteze acest bacifer

24 mai 2022

PROIECTE DIN DOMENIUL IRIGĂRII, FINANȚATE DE AGENȚIA FRANCEZĂ DE DEZVOLTARE

24 mai 2022

ALARMANT! PRINTRE PERSOANELE INTOXICATE CU CIUPERCI, ȘI UN BEBELUȘ DE CINCI LUNI. Detalii

ALARMANT! PRINTRE PERSOANELE INTOXICATE CU CIUPERCI, ȘI UN BEBELUȘ DE CINCI LUNI

Detalii

ALARMANT! PRINTRE PERSOANELE INTOXICATE CU CIUPERCI, ȘI UN BEBELUȘ DE CINCI LUNI. Detalii

loading ...