ATENȚIE! Risc sporit de dezvoltare a omizii de stepă. ANSA: cea mai afectată ar putea fi floarea soarelui

06 jul 2022
Culturile agricole – amenințate de omida de stepă (Loxostege sticticalis)! ANSA avertizează producătorii agricoli de existența riscului sporit de dezvoltare a acestui dăunător, în special în raioanele de Sud ale țării.

În prezent, dăunătorul este la etapa de zbor al fluturilor. Deja cât de prolifici vor fi aceștia, depinde de condițiile meteo. Temperaturile înalte acționează negativ asupra productivității femelelor, dar acolo unde vor cădea precipitații, sau în apropierea surselor de apă există riscul apariției focarelor de larve. La o densitate înaltă, timp de o zi, două, pot dăuna considerabil, plantele pot rămâne fără frunze, a declarat pentru AGROMEDIA, Eugenia Tulgara, Inspector Principal, Direcția Protecția Plantelor, ANSA.

Cea mai mare densitate a fluturilor a fost semnalată în raioanele: Leova, Cantemir, Comrat, Ceadâr Lunga, Vulcănești, Ialoveni, mun. Chișinău, spun reprezentanții ANSA.

Fluturii sunt purtați de vânt, ei au capacitatea înaltă de migrație. Unde se vor localiza, e greu de spus. De aceea, noi avertizăm agenții economici și deținătorii de terenuri agricole să monitorizeze foarte atent zborul fluturilor și depunerea ouălor.

Cât de numeroase vor fi larvele și cât de dăunătoare, depinde de condițiile climaterice. Noi pronosticăm că vor dăuna în special la floarea soarelui. Fluturii sunt ademeniți de flori. De aceea e important de intervenit cu măsuri de combatere pentru distrugerea buruienilor înfloritoare, a menționat Eugenia Tulgara.

Omida de stepă este o specie polifagă ce atacă toate culturile agricole, păşunile şi fâneţele, provocând daune considerabile. Este un organism dăunător, care are un zbor crepuscular și nocturn. Înălţimea zborului este cuprinsă între 5-10 m, iar deplasarea pe orizontală poate atinge 30-100 km, la o viteză a vântului de 2-5 m/s.

Fluturele dăunătorului este de talie mijlocie, cu anvergura aripilor între 18-26 mm, de culoare variabilă, în funcție de generație. Cei din prima generație au culoarea brună-cenușie, iar cei din celelalte generații - culoare mai închisă. Aripile anterioare sunt triunghiulare, de culoare brună-verzuie sau brună-ruginie, cu reflexe aurii. În plus, prezintă o dungă transversală pe marginea externă și două pete în partea mediană, de culoare brună- închis, iar spațiile dintre ele sunt galbene. Aripile posterioare au culoare uniformă.

Larva este inițial de culoare galbenă-pal, iar la dezvoltarea completă este deja neagră-verzuie, cu dungi dorsale, longitudinale, de culoare gălbuie, lungimea corpului cuprinsă între 20-35 mm. Capul este brun lucios cu pete, în partea mediană având un semn în forma literei V.

Larvele din primele stadii rod una din epidermele frunzei și parenchimul, iar în stadiile mai avansate distrug complet frunzele, nelăsând decât nervurile principale și pețiolurile, defoliind suprafeţe impunătoare în timp foarte scurt. Uneori se hrănesc și cu florile, tulpinile sau fructele plantelor gazdă.

În acest context, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, responsabili de controlul protecției plantelor, recomandă agricultorilor să acorde o atenție deosebită și să efectueze monitorizarea, îndeosebi, a terenurilor îmburuienite din apropierea culturilor agricole, iar, la atingerea pragului economic de dăunare (PED), să aplică măsurile de protecție.

În aceste condiţii, devin absolut necesare tratamentele chimice cu aplicarea produselor de uz fitosanitar, care manifestă rezistenţă la temperaturile caniculare. Astfel, e nevoie de efectuarea tratamentelor cu insecticide omologate, asigurând respectarea strictă a termenelor de aşteptare.

Ca măsuri preventive, este necesar să se efectueze distrugerea buruienilor – locuri de reproducere a omizii și afânarea solului în locurile de împupare a omizilor. Se arată în comunicatul ANSA, Direcția Protecția Plantelor.

ATENȚIE! Risc sporit de dezvoltare a omizii de stepă. ANSA: cea mai afectată ar putea fi floarea soarelui

ATENȚIE! Risc sporit de dezvoltare a omizii de stepă

ANSA: cea mai afectată ar putea fi floarea soarelui

ATENȚIE! Risc sporit de dezvoltare a omizii de stepă. ANSA: cea mai afectată ar putea fi floarea soarelui

loading ...