AU FOST LANSATE 495 DE RACHETE PENTRU A EVITA PLOAIA CU GRINDINĂ

05 jun 2024
În data de 4 iunie 2024, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, au fost înregistrate ploi puternice cu descărcări electrice. Serviciul Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice (cunoscut ca Serviciul Antigrindină) informează că, începând cu ora 15:43 până la ora 22:53, a efectuat operațiuni de influențe active asupra norilor cu pericol de grindină. În acest proces au fost implicate unitățile speciale din Edineț, Soroca, Sîngerei, Cornești și Călărași.
 
Au fost lansate 495 rachete antigrindină și au fost prelucrați 54 nori cu pericol de grindină. Pe parcursul sezonului de protecție antigrindină 2024, au fost lansate în total 1328 rachete antigrindină. În prezent, Serviciul Special are în stoc 4200 rachete antigrindină, ceea ce asigură fiecare punct rachetar, în medie, cu câte 32 rachete, atât de rază scurtă, cât și de rază lungă de acțiune.
 
În seara zilei de marți, mai multe localități din țară au fost afectate de ploaia cu grindină. În satul Bârlădeni, raionul Ocnița, ploile au distrus aproximativ 8 hectare de livezi de meri. În Răzeni, raionul Ialoveni, au fost avariate circa 12 hectare de porumb si 30 de hectare de floarea-soarelui. Aproximativ 40 de hectare de grădini au fost avariate de grindină în satul Săiți din regiunea Căușeni.
 
În Găgăuzia, în satul Etulia, grindina a distrus aproximativ 360 de hectare de livadă de nuci, 200 de hectare de floarea-soarelui și 200 de hectare de orz.
 
În Bașcalia, regiunea Basarabeasca, aproximativ 750 m de drum au fost distrus și folia de protecție de pe 70 m2 de sere a fost ruptă. În regiunea Basarabeasca, din cauza vremii nefavorabile, au fost avariate 62 de hectare de vie, 448 de hectare de grâu, 111 de hectare de porumb, 179 de hectare de orz, 7 hectare de mazăre și 217 hectare de floarea-soarelui, precizează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI.
 
Comisiile pentru situații excepționale raionale urmează să estimeze suma prejudiciilor materiale.
 
Din cele circa 3 milioane ha de terenuri agricole din Republica Moldova, doar 1.665.000 ha sau 55% sunt protejate de fenomenele meteo extreme prin intermediul a 12 unități speciale ale Serviciului Antigrindină, care dispun de 132 puncte rachetare.
 
Totodată, instituția informează că Serviciul Special nu are dreptul de lansare a rachetelor antigrindină în zona frontierei de stat, deasupra localităților cu o populație mai mare de zece mii de locuitori, precum și în cazurile restricției aviatice.
loading ...