Un tablou absolut încântător la Grădina Botanică din Chişinău! În aceste zile au înflorit magnoliile, care atrag privirile vizitatorilor, dornici să le admire. Administraţia vrea să bată recordul din Republica Moldova şi să obţină cea mai mare colecţie de arbori exotici de acest fel.
Pe teritoriul Grădinii Botanice pot fi văzuți peste 100 de arbori de magnolia, iar angajații de aici se pot lăuda cu peste 35 de soiuri de diferite forme şi culori. Administrația a decis dă extindă plantaţiile după ninsorile abundente din luna aprilie a anului 2017, când au fost distruse aproape 80% din arborii şi arbuştii decorativi. Acum principalul obiectiv e să obţină cea mai mare colecţie de magnolii din Republica Moldova.
Ion Roșca, directorul Grădinii Botanice, a declarat că “o bună parte din cele mai actuale sau moderne soiuri la moment. În continuare e ca o provocare, suntem în căutarea a noi soiuri, specii, ca sectorul respectiv să fie un sector de unicat. Să ne putem mândri cu cea mai mare colecţie din ţară, dar şi din regiune”.
Cei care au mers deja la plimbare, au fost fermecaţi de frumuseţea florilor şi aşteaptă să înflorească în scurt timp şi sakura. În această primăvară au mai fost plantaţi cinci arbori de magnolie. Directorul spune că la început era îngrijorat să nu fie distruse.
“Nu avem cazuri de furt sau de a rupe. Ne era cam frică şi de aspectul respectiv. Peste iarnă, noi aplicăm şi anumite măsuri agrotehnice de păstrare a lor. Le acoperim cu pânză, le administrăm îngrăşeminte ca să îi putem proteja ca ei să prindă aripi, să prindă rădăcini”, a menționat dl Roșca.
Floarea de magnolie e considerată nobilă. Iubeşte soarele şi reprezintă simbolul revenirii naturii la viaţă, al certitudinii şi al eternitităţii. Perioada în care înfloreşte nu durează mai mult de două săptămâni.
sursa:
Trmoldova.md.