AU INVESTIT MILIOANE PENTRU CONSTRUCȚIA PARCULUI AGRO-INDUSTRIAL ȘI I-AU PUS LACĂT LA UȘĂ

02 aug 2023
Pentru dotarea Parcului logistic agro-industrial din raionul Sângerei, Uniunea Europeană a investit 2,5 milioane de euro. Proiectul transfrontalier urma să creeze o rețea agricolă între fermierii din Republica Moldova, Ucraina și România. În prezent, în plin sezon agricol, este pustiu și are lacătul pus la intrare. Activitatea parcului a fost sistată încă în toamna anului trecut. De ce? Agricultorii nu apelează la serviciile parcului, spun administratorii actuali, transmite AGROMEDIA, cu referire la TVN
 
Au dat Parcul Logistic în arendă pentru 30 de ani
Construcția parcului a demarat în 2014. Doi ani mai târziu, din lipsă de resurse financiare, autoritatea locală a luat decizia să dea Parcul Logistic în arendă unui agent economic. Condiția a fost ca acesta să investească în infrastructura halei. Investitor a devenit compania Logistică-Depozitare SRL, fondată cu aproape două săptămâni înainte de a semnat antecontractul de arendă.
 
Acolo tare interesant a fost. Nimeni nu a vrut să vină. Și atunci au fost condițiile din partea României puse: faceți ce vreți, ori întoarceți banii, deci au trecut toți termenii de construcție. Și atunci am pus anunț la licitație, a venit firma aceasta și pe urmă a doua oară nimeni nu a mai venit. Noi nu am avut încotro, a declarat Vasile Marandiuc, ex-președintele raionului Sângerei:
 
Logistică-Depozitare SRL a obținut dreptul de a administra investiția europeană pentru o perioadă de 30 de ani, adică până în 2046. Pe lângă investiții și plata arendei, firma se angaja să desfășoare anual, din cont propriu, patru sesiuni de informare, prezentare sau instruire pentru producătorii locali din raioanele Sângerei, Fălești, Florești și Telenești, și să organizeze anual un eveniment transfrontalier care va aduna la un loc agricultori din Moldova, Ucraina și România. Lucru pe care însă nu l-a făcut.
 
Frigiderele cu lacăt la ușă, iar roada se strică pe câmp
În cei aproape șapte ani, Consiliul Raional nu a intervenit. SRL „Logistică-Depozitare” are în spatele său trei firme fondatoare. Este vorba despre  „Nuterra” SRL cu o cotă parte de 85%,  „Alimarix-Dani” SRL cu  5% și „Sinagro Comerț” SRL cu 10%. În cazul celei din urmă, proprietar, din 2020 a devenit Ivan Cebotari, fost vicepreședinte al raionului Sângerei, responsabil de domeniul agricultură, care a fost direct implicat în implementarea proiectului transfrontalier. Cebotari spune că a cumpărat firma pentru a fi la curent cu ce se întâmplă în cadrul parcului.
 
În timp ce parcul stă fără utilitate, fermierii din raion spun că își vând marfa la un preț de nimic, pentru că nu au unde o păstra. Pe de altă parte, administrația parcului se plânge că serviciile pe care le prestează nu sunt solicitate de fermierii din regiune și, de aceea, a fost nevoită să sisteze întreaga activitate.
 
Din cauza situației noastre în țară, dar și a economiei externe nu am găsit clienți. Agricultorii nu vor să păstreze merele, pentru ei e scump și nu au unde să le vândă. Am solicitat să ne scutească, sau să ne scadă din plata de arendă. Am înaintat o cerere către Consiliul Raional, dacă nu ne scad din plată ne închidem și reziliem contractul, spune Sabina Ștîrbu, administrator SRL „Logistică-Depozitare”.
 
De cealaltă parte, fermierii sau spun că nu au cantități suficiente pentru camerele frigorifice prea mari ale parcului sau zic că nu cunosc de existența unui astfel de punct logistic.
 
Camera frigiderului e pentru 100 de tone. Mi-au spus că putem găsit unele variante, într-un colț cu cineva, dar iarăși, la ale mele 10 tone, el nu poate pune în funcțiune frigiderul, spune Valeriu Bavelschi, agricultor din satul Mărinești.
 
O grămadă de producție se dă degeaba sau se aruncă pentru că nu ai unde să o ții. Producția trebuie să o ții acasă oleacă să-i pui prețul, dar așa, o dai cu ce este pentru că nu ai unde o ține. De parcul acesta, despre frigiderele acestea nu am auzit nimic, prima dată aud, povestește un locuitor al satului Mândreștii Noi.
 
Care va fi soarta centrului logistic?
Așa cum o bună parte din prevederile contractului de arendă nu au fost respectate, conducerea raionului ia în calcul rezilierea acestuia cu SRL „Logistică-Depozitare”, iar soarta de mai departe a parcului o vor decide consilierii raionali.
 
O să insistăm să modificăm condițiile contractuale, dar dacă Consiliul va decide că ei au încălcat condițiile, vom fi nevoiți să reziliem contractul. Vom fi nevoiți să gestionăm singuri sau prin intermediul altei…, spune Tudor Donos, juristul Consiliului Raional Sângerei.
 
Până Consiliul Raional Sângerei rezolvă problema activității parcului logistic, agricultorii din nordul Republicii riscă, și în acest an, să își piardă o parte din recoltă, recurgând la metodele tradiționale de păstrare a fructelor și legumelor.
loading ...