AVERTIZARE ANSA: Molia Orientală a fructelor, în livezile de piersic. Simptome, prevenire, tratament

14 jun 2022
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor din Republica Moldova (ANSA) a sesizat producătorii de fructe că vremea caldă și cu precipitații scăzute din luna iunie este una favorabilă pentru răspândirea moliei orientale. Apariția celei de-a doua generații a acestui dăunător periculos al culturilor pomicole (în Moldova produce de obicei patru generații pe an) se observă în prezent pe plantațiile pomicole din multe regiuni ale țării, transmite AGROMEDIA, cu referire la EastFruit.com.

Experții din organizațiile de producători agricoli susțin că pe piața locală de produse de protecție a plantelor există multe fungicide care pot controla eficient creșterea populației de molii orientale. Cu toate acestea, ei îi îndeamnă pe fermieri să treacă de la utilizarea pesticidelor ca soluție radicală a problemei, la concentrarea pe măsuri preventive, precum utilizarea capcanelor cu feromoni și a metodelor de bioprotecție.

Acest lucru este foarte important în situația reorientării exporturilor moldovenești de fructe către piața UE. Și anul acesta are loc următoarea etapă de înăsprire atât a directivelor-cadru ale UE, cât și a standardelor lanțurilor europene de supermarketuri privind cantitatea de substanțe active ale pesticidelor și conținutul rezidual al acestora în fructele proaspete.

Molia orientală a fructelor este un dăunător foarte periculos, de carantină pentru multe ţări. Fluture de culoare brun-cenusiu, de 5-7 mm lungime, cu anvergura aripilor anterioare de 10-15 mm și prezenţa de-a lungul marginii anterioare a șapte perechi de pete albe, fine, în formă de virgulă, orientate către vârf, iar pe muchia externă se află câte şapte pete negre. Larva matură este de 12-14 mm lungime, de culoare roșu-deschis.

Dăunătorul, în condiţiile ţării noastre, dezvoltă 4 generații pe an. Iernează ca larvă matură într-un cocon mătăsos și dens, în crăpăturile scoarţei ramurilor şi pe trunchi. Primăvara, când temperatura medie zilnică a aerului atinge 15ºC, apar fluturii generației hibernante, care depun ouă pe frunzele din vârful lăstarilor. O femelă depune de la 20, până la 200 ouă.

Adulţii apar spre sfârşitul lunii iunie şi dau naştere generaţiei a doua. Ouăle sunt depuse pe frunze, lăstari s-au direct pe fructe, în care se dezvoltă larvele.  Pe parcursul lunii august se dezvoltă larvele din a treia generaţie a dăunătorului, fiind cele care produc pagube importante la fructe. În septembrie, femelele depun ouă din generaţia a patra, iar larvele apărute dăunează speciilor pomicole cu maturare târzie (măr, păr şi, în special, gutui). Pe la finele lunii septembrie şi octombrie, larvele ajunse la completa dezvoltare, se retrag pentru iernat în diferite adăposturi, inclusiv în depozite, odată cu fructele recoltate. Dezvoltarea unei generaţii durează 27-44 de zile, în funcţie de condiţiile meteorologice. De aceea, pe parcursul sezonului de vegetaţie, în livezi se pot întâlni toate stadiile de dezvoltare ale dăunătorului, ca rezultat al suprapunerii generaţiilor.

Ca măsuri de prevenire a atacului se recomandă tăierea lăstarilor atacați de prima generație de molie orientală. Tăierea  lăstarilor populaţi va diminua densitatea generaţiilor ulterioare;
  • lucrarea solului, atât în rânduri, cât şi printre rânduri ce duce la distrugerea unei mare parte din coconi;
  • adunarea şi distrugerea fructelor infestate;
  • pentru a stabili momentul exact necesar aplicării insecticidelor se vor folosi capcanele cu feromoni;
  • tratamentele chimice se vor efectua la avertizare cu insecticide, conform Registrului de Stat al produselor de uz  fitosanitar şi al fertilizanţilor permise pentru utilizare în Republica Moldova, luând în calcul termenul de pauză până la recoltarea fructelor.  

AVERTIZARE ANSA: Molia Orientală a fructelor, în livezile de piersic. Simptome, prevenire, tratament

AVERTIZARE ANSA: Molia Orientală a fructelor, în livezile de piersic

Simptome, prevenire, tratament

AVERTIZARE ANSA: Molia Orientală a fructelor, în livezile de piersic. Simptome, prevenire, tratament

loading ...