Crescătorii de păsări susțin că înregistrează costuri înalte la consumul de energie și de gaze și că își doresc o susținere mai consistentă din partea statului, pentru lansarea unor proiecte de eficientizare energetică.
Potrivit antreprenorilor, o hală cu un efectiv de 25.000-30.000 de pui consumă circa 13 mii m3 de gaze pe lună. Totodată, avicultorii solicită modificări la regulamentul de subvenționare, astfel încât să beneficieze de subvenții per kg de carne.
În cadrul unei întâlniri cu echipa de specialiști din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au fost analizate și modificările ce ar putea fi efectuate în politica fiscală și vamală pentru anul viitor. Printre sugestii se regăsește introducerea impozitului unic în agricultură.
În context, ministrul Vladimir Bolea a promis fermierilor că ministerul va iniția măsuri de suport a sectorului avicol din țară:
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare este partenerul agricultorilor și și-a asumat angajamentul să dezvolte un set de măsuri echilibrate și flexibile pentru sectorul agricol. Ședința de astăzi și cele care vor urma au scopul de a preveni și anticipa potențialele riscuri și vulnerabilități. Împreună cu mediul de afaceri ne dorim să dezvoltăm componenta economică din sector și să consolidăm contribuția ministerului la realizarea acestui deziderat. Vom analiza soluțiile de susținere a sectorului zootehnic privind consumul de gaze, pentru ca procesele tehnologice să continue în ritm normal. Este important și ca agricultorii să-și orienteze eforturile pentru a construi instalații de biogaz, întrucât generează profit pentru întreprinderi și numeroase beneficii atât pentru mediu, a spus ministrul.
În cadrul ședinței, avicultorii au mai cerut autorităților să asigure o evidență mai riguroasă a importului de carne de pasăre, iepure, ouă. Reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor asigură că au dezvoltat programe corespunzătoare de supraveghere, control și biosecuritate pentru mărfurile de import.