AVOCATUL DIANEI CRUDU: PLEDĂM NEVINOVAT! Dosarul va ajunge la CtEDO!

24 nov 2021

Mâine, 25 noiembrie 2021, Curtea de Apel Chișinău va examina recursul depus de Diana Crudu și avocatul său, Valerii Astafiev, prin care se va solicita casarea deciziei primei instanțe. Antreprenoarea Diana Crudu, cea care a organizat zeci de târguri și evenimente agricole pentru a susține micii producători, a fost reținută vineri, 19 noiembrie curent, de către ofițerii CNA, fiind bănuită de implicare în afaceri ilegale cu terenuri.
 
Opinia publică, în special micii antreprenori, au creat un grup de susținere pe Facebook, “Diana Crudu- suntem alături!”, demonstrând astfel că nu le este indiferentă situația în care a ajuns Diana.
 
AGROMEDIA a discutat cu avocatul Valerii Astafiev care ne-a declarat că reținerea ei a fost una ilegală și că acest dosar va merge neapărat la CtEDO.
 
AGROMEDIA: - Dle avocat, reținerea Dianei Crudu a lăsat destul de multe semne de întrebare. Ce se întâmplă, de fapt, și care este situația dosarului la moment?
 
Valerii Astafiev: - Mâine va fi examinat Recursul la Curtea de Apel. Diana Crudu a fost plasată în arest preventiv în izolatorul CNA pentru 20 de zile. Noi PLEDĂM NEVINOVAT! În primul rând, fapta care se presupune că ar fi fost comisă de Diana Crudu a avut loc în 2004-2005. Ea este învinuită de abuz de serviciu, în baza Art. 327, al. 3 CP al RM, și cei care cad sub incidența acestui articol trebuie să dețină funcții publice. Ea nu era funcționar public și deja vorbim despre încadrarea juridică incorectă a faptei, ceea ce trebuia să pună în gardă judecătorul care a emis mandatul de arest și să nu aplice nicio măsură preventivă. Mai mult ca atât, de atunci au trecut 17 ani.
 
Asta și vroiam să vă întreb, dacă există un termen de prescripție? 
  • Există, conform procedurii termenul este de 15 ani. Se ia de fapt termenul de prescripție din momentul în care pretinsa faptă a fost comisă sau consumată. Vorbim despre niște pretinse titluri care au fost perfectate în 2004-2005, și au trecut aproape 17 ani.
 Cum catalogați reținerea ei, la scurt timp după moartea tatălui? E o coincidență nefastă? 
  • Suntem la o etapă incipientă, am depus mai multe cereri, dat fiind că nici învinuirea care i se aduce nu este clară. Am solicitat procurorului să dea o explicație. Ne abținem să facem acum anumite declarații, vom reveni când vom avea un tablou complet. Dar cert este că această reținere și acest dosar este ilegal. Nicio  persoană cu funcție de răspundere în Primăria Durlești n-a fost condamnată sau pedepsită în perioada respectivă pentru faptele despre care se vorbește. Niciun primar, niciun consilier, dar au găsit-o pe Diana să fie pedepsită pentru acțiunile care, să presupunem, ar fi fost comise de tatăl ei pe când era primar. Nu mai suntem în anii ‘37, când se afirma că „fiul dușmanului statului este și el dușman al statului”. Suntem în veacul XXI.
 
Mascații au dat busna în casa Dianei la șapte dimineața…
 
Dar cum a avut loc reținerea? 
  • Cel mai regretabil e că mascații au dat busna în casa ei la 07:00, ea având un copil minor și fiind mamă care îl crește de una singură. Au reținut-o, au luat-o cu cătușe. Dacă ați urmărit în presă, mai mulți juriști s-au expus asupra faptului și au declarat că această reținere a fost una abuzivă și ilegală.
 Veți ajunge și la CtEDO? 
  • Indiscutabil, pentru că este un dosar ieșit din comun. Mâine vom veni cu declarații.
 Care sunt prognozele Dvs. pentru mâine? 
  • Sincer vorbind, sper totuși că va fi casată decizia primei instanțe, este total ilegală. La Curtea de Apel completul e format din trei judecători și tare vreau să cred că rațiunea va fi mai presus de interesele cuiva. Până la urmă, se urmărește efectul de show și e discutabil.
 Ea este bine? 
  • Da, chiar și aseară am fost la ea. E o personalitate puternică. În primele zile a fost cam șocată, dar ne-am calmat și mergem conform procedurii.
 A propos, ea nu a fost avertizată, anunțată despre arestul care urma? 
  • De fapt, dosarul a fost pornit în primăvara anului curent, ea a fost pusă sub bănuială în luna mai și perioada a durat șase luni de zile, inclusiv prin ordonanța fostului procuror general Stoianoglo i-a fost amânat termenul aducerii la cunoștință a statutului pe care îl avea în dosar. În această perioadă au fost efectuate măsuri speciale de investigații, vorbim de filaj, interceptări telefonice etc.
 Societatea civilă ce face? Producătorii agricoli pe care i-a ajutat? 
  • S-a discutat despre organizarea unor proteste de susținere, dar am decis că vom avea încredere în justiție. Știu că sunt sute de oameni care îi sunt alături, și eu, și mama ei primim zeci de apeluri telefonice și lumea își manifestă solidaritatea, știind că este nevinovată, În 2004, Diana era student la Iași, despre care abuz în serviciu vorbim?!
 Vă mulțumim. 
 
 
loading ...