Anul trecut, zeci de milioane de lei au fost alocate din bugetul de stat pentru împădurirea terenurilor fondului forestier și pentru ca prețul la lemnul de foc să nu se majoreze. Până în prezent, acești bani aşa şi nu au fost cheltuiţi, arată un raport de audit al Curţii de Conturi, transmite AGROMEDIA, cu referire la Mold Street.
În august 2022, Comisia pentru Situații Excepționale a alocat din fondul de intervenție al Guvernului suma de 64,3 milioane lei, în scopul neadmiterii majorării prețurilor la lemnul de foc pentru populație, în perioada rece a anilor 2022-2023
Potrivit raportului de audit, către întreprinderile silvice au fost transferate 56,6 milioane de lei, din care până la finele anului 2022 acestea au valorificat doar 22,3 milioane lei sau 39,4% din total.
În consecinţă, în conturile bancare au rămas nevalorificate 34,3 de milioane de lei. Aceasta, în timp ce pe piaţă se atesta deficit de lemne de foc, iar preţul acestora crescuse semnificativ.
Conform informațiilor prezentate de Agenția Moldsilva, din cele 34,3 milioane lei nevalorificate, 4,4 milioane lei urmau a fi restituite la bugetul de stat, ca urmare a supraestimării necesarului de resurse financiare.
Amintim că situaţia creată în privinţa asigurării populaţiei cu lemne de foc a fost şi unul din motivele demisiei din septembrie a ministrei Mediului Iuliana Cantaragiu. Tot în anul 2022, pentru împădurirea și reîmpădurirea suprafețelor de terenuri ale fondului forestier, au fost alocate 57,3 milioane lei, finanțate fiind 57,1 milioane lei.
Potrivit Curţii de Conturi, din suma finanţată au fost valorificate de întreprinderile de stat silvice doar 11,9 milioane lei, adică 20,8%, iar la finele anului de gestiune, rămânând nevalorificate 45,2 milioane lei, care au rămas în conturile bancare ale întreprinderilor silvice.