CA SĂ PUTEM EXPORTA LACTATE TREBUIE, CEL PUȚIN, SĂ PRODUCEM LAPTE
Zilele acestea, a fost dată șfoară în țară, precum că, într-un viitor nu chiar atăt de îndepărtat, Moldova ar putea exporta lactate în UE. Mulți știriști s-au grăbit cu titluri siropoase, anunțănd ca și cum de mâine am putea merge cu lapte de Moldova la Bruxeless. Ne cam îmbătăm cu lapte, în cazul de față, asta pentru că procedurile sunt mult mai complexe. Republica Moldova, se spune în anunțul Comisie Europene, a îndeplinit doar condițiile sanitar-veterinare. Mai sunt însă și alte condiții de export, probabil urmează să se precizeze și despre acestea. Unde mai pui că, decizia finală trebuie publicată în Monitorul oficial European. Așa sau altfel, e un pas înainte. Un pas făcut de ANSA. La urma urmei, ca să putem exporta lactate, trebuie să producem lapte. Nu este un secret că, în ultimii ani a cam scăzut numărul de capete mulgătoare. Abia în ultima perioadă, ici-colo apar tineri entuziaști, dobă de experiență zootehnică, în mare parte europeană. Unora le reușește, altora mai puțin.
În contextul monitorizării gradului de implementare a proiectelor post-investiționale în agricultură, ieri Directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), dl Vadim CURMEI a efectuat o vizită de lucru în satul Visoca, r. Soroca, în gospodăria Vita-Biofarm SRL
Conducerea AIPA a vizitat obiectul investițional implementat cu suportul surselor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului (FNDAMR), prin mecanismul subvenții pentru proiecte post-investiționale.
Prin intermediul programelor de subvenționare Vita-Biofarm SRL a beneficiat de cca 3.5 milioane MDL, suport financiar care a permis fermierului să sporească șeptelul de bovine și la dezvoltarea condițiilor necesare pentru sporirea cantității și calității laptelui obținut.