CÂNEPA INDUSTRIALĂ - AUTORIZATĂ? A fost inițiată modificarea reglementărilor de utilizare a plantei

15 oct 2021
În Moldova ar putea fi permisă cultivarea cânepei industriale. Lucru posibil ca urmare a unei inițiative propusă de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare de modificarea Hotărârii de Guvern pentru aprobarea Regulamentului cu privire la reglementarea activităţilor de cultivare a plantelor care conţin substanţe stupefiante sau psihotrope, anunță AGROMEDIA cu referire la ecopresa.md.

Modificările vor avea drept scop diferențeierea cânepei industriale (Cannabis sativa) de alte tipuri de cânepă, ajustarea cadrului normativ național cu regelementările Convențeiei unice asupra stupefiantelor din 30 martie 1961 și ar permite utilizarea cânepei industriale exclusiv în scopuri horticole și industriale.

Părțile interesate pot expedia propunerile, sugestiile şi recomandările cu privire la elaborarea proiectului menționat în adresa Ministerului Agriculturii și Industrie Alimentare și Direcției politici în sectorul vegetal sau către persoana responsabilă, Ghenadie Rusu, consultant principal, e-mail: ghenadie.rusu@maia.gov.md, tel. 022-204-540.

Termenul limită de prezentare a propunerilor: 28 octombrie 2021
 
De menționat că, Cannabis Sativa sunt plante înalte și subțiri cu frunze înguste ce au o culoare verde deschis, și ramificații mari. Cresc foarte repede și pot să ajungă la o înălțime de peste 3 metri într-un singur sezon.
 
Sativa provine din zone calde și umede din Columbia, Mexic, Thailanda și Orientul Mijlociu. Când a început înflorirea, durează aproximativ între 10-16 săptămâni pentru a ajunge la maturitate. Sativa au mai puțină clorofilă și mai mulți pigmenți.
 
Cânepa este o plantă textilă larg răspândită și folosită pentru obținerea fibrelor vegetale, care sunt întrebuințate în industria textilă pentru obținerea țesăturilor. Fibrele obținute din plantele de cânepă cultivate au o lungime de la 5 la 55 cm lungime.

Fibrele se extrag din tulpini printr-o tehnologie care cuprinde macerarea părților nefibroase ale plantei și mai ales a tulpinilor. Această macerare sau topire se realizează cu ajutorul unor bacterii și ciuperci.

Tehnica este cunoscută dinaintea epocii industriale când în comunitățile sătești plantele de in, cânepă erau cufundate în lacuri sau iazuri unde avea loc în mod natural acest proces.

Sursa: https://ecopresa.md
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

TINERII FERMIERI – INTERESAȚI DE COOPERAREA ÎN AGRICULTURĂ

20 mai 2022

LA FĂLEȘTI, ACTIVEAZĂ PRIMA SERĂ HIDROPONICĂ DIN ȚARĂ. Antreprenorul a implementat cel mai bun proiect în domeniul energiei solare fotovoltaice

19 mai 2022

FERMIERII DIN FĂLEȘTI AU CERUT MINISTRULUI AGRICULTURII COMPENSAREA PREȚULUI LA LAPTE

19 mai 2022

UNGARIA ACORDĂ 1000 DE AUTORIZAȚII GRATUITE PENTRU TRANSPORTATORII MOLDOVENI

19 mai 2022

OUĂ CONTAMINATE CU POLUANȚI ORGANICI, DEPISTATE LA CIOBANOVCA ȘI DUMBRAVA

19 mai 2022

CÂNEPA INDUSTRIALĂ - AUTORIZATĂ? A fost inițiată modificarea reglementărilor de utilizare a plantei

CÂNEPA INDUSTRIALĂ - AUTORIZATĂ? A fost inițiată modificarea reglementărilor de utilizare a plantei

CÂNEPA INDUSTRIALĂ - AUTORIZATĂ? A fost inițiată modificarea reglementărilor de utilizare a plantei

loading ...