SE DISCUTĂ DESPRE CULTIVAREA CÂNEPEI INDUSTRIALE ÎN R. MOLDOVA

20 apr 2023
Potrivit specialiștilor din domeniu, cânepa are o profitabilitate economică consistentă, fiind și o soluție pentru combaterea și ameliorarea schimbărilor climatice, pentru independenţa energetică naţională şi dezvoltarea rurală durabilă.

Cânepa industrială (specia de Canabis Sativa) este  înregistrată în Catalogul soiurilor de plante agricole al Uniunii Europene. Aceasta este cultivată în scopuri industriale și horticole pentru extragerea de fibre, biomasă, uleiuri și pentru fabricarea de produse alimentare și farmaceutice.

Principalii furnizori de cânepă industrială din UE sunt: Franța, Regatul Unit al Țărilor de Jos și Austria. Uniunea Europeană sprijină dezvoltarea acestui sector prin diferite tipuri de plăți subvenționare.

Subiectul a fost abordat recent și de către oficialii moldoveni. Reprezentanții legislativului, Ministerului Mediului, Ministerului Afacerilor Interne, Agenției Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, mediului academic s-au întrunit într-o ședință pentru a discuta posibilitatea de cultivare a cânepii industriale în Republica Moldova.

Astfel, s-a vorbit despre necesitatea elaborării unor reguli clare de autorizare și monitorizare a culturii de cânepă industrială. De asemenea, specialiștii au examinat posibilitatea de fortificare a capacităților de testare a compoziției chimice a plantelor. În acest fel, se urmărește o evidență mai strictă și divizarea cânepei industriale de celelalte specii pentru a exclude eventualele riscuri.
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...