CANTITATEA DE PRECIPITAȚII CĂZUTE ESTE DOAR DE 50% DIN NORMĂ. Ne așteaptă încă un an secetos, ce spun specialiștii?

02 mar 2023
Ne vom confrunta și anul acesta cu seceta pedologică care a dat bătăi de cap agricultorilor în anul 2022? Care vor fi consecințele iernii cu temperaturi peste normă și fără zăpadă? Sunt întrebările ce-i neliniștesc pe toți fermierii.

Potrivit totalurilor realizate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, pe 85% din teritoriul R. Moldova cantitatea de precipitații pe parcursul sezonului a constituit 40-70 mm (45-70% din normă) și doar în unele raioane de nord a atins 75-95 mm (80-95% din normă). Precipitații au căzut sub formă de ploaie, lapoviță și zăpadă.

Doctorul în agricultură Mihail Rurac, conferențiar universitar la Universitatea Tehnică din Moldova, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că aceste precipitații nu au suplinit nici jumătate din rezerva necesară de apă din sol și riscul secetei este foarte mare.

Potrivit specialistului, perioada de acumulare a rezervei de apă în sol este până la sfârșitul lunii martie, iar pentru a evita seceta, e nevoie să se acumuleze o cantitate de 140-160 mm de în total, pentru toamnă, iarnă și început de primăvară.

Pe moment, e foarte bine, grânele au iernat bine, rapița a iernat bine, nu cunosc să fi înghețat undeva, starea e bună. Temerea pe care o avem e legată de rezerva de apă, precipitațiile care trebuiau să cadă până acum. În unele regiuni au fost foarte puține, aș spune eu, de la mediu înspre nesatisfăcător, satisfăcător spre nesatisfăcător, a declarat Mihail Rurac.

Noi condiții pentru agricultori

Ierni calde și cu puține precipitații au fost și în anii precedenți, observă cercetătorul Vasile Botnari, de la Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor. El explică această tendință prin schimbările climatice care se fac tot mai resimțite.

Cercetătorul recomandă fermierilor să se adapteze la noile condiții, de exemplu, să evite soiurile aduse din alte zone climatice, să opteze pentru cele rezistente la perioadele mai lungi cu deficit de umiditate și să nu semene dens culturile, ca plantele să aibă un spațiu de alimentare mai mare.

Nu mai putem face agricultură ca acum 30 sau 40 de ani, când iernile erau cu multă zăpadă, adică perioadele de vegetație erau cu multe precipitații, și nu aveam temperaturi atât de înalte, a spus Vasile Botnari.

În 2022, seceta a afectat grav toate culturile agricole din R. Moldova. Cele mai multe pierderi au fost la porumb și grâu, care s-au recoltat doar în jumătate față de media din ultimii 5 ani.
loading ...