https://www.facebook.com/agromedia.md/ https://www.instagram.com/agromedia.md/ https://www.youtube.com/channel/UCzZqYdSFtDc62a7O3EXEmPQ
Weather forecast for Chisinau
21.27 EUR
17.88 USD
0.25 RUB
4.32 RON
0.67 UAH
CĂPȘUNILE CULTIVATE PE TEREN DESCHIS, MAI SCUMPE DECÂT CELE DE SERĂ. De ce, află opinia experților

CĂPȘUNILE CULTIVATE PE TEREN DESCHIS, MAI SCUMPE DECÂT CELE DE SERĂ. De ce, află opinia experților

14 jun 2021
 
Pe rețelele de socializare și site-urile de profil din R. Moldova au apărut primele mesaje despre vânzarea “căpșunilor cultivate pe teren deschis din prima cultură”. Prețurile ofertei cu ridicata, adică în loturi de 3-5 kg cu livrare la domiciliu, este de 70-80 lei/kg, anunță EastFruit.com
 
Cu acești bani, spun experții, în piețele din capitală și în tarabele de fructe și legume din interiorul blocurilor de trai puteți cumpăra căpșuni de seră importate și locale cu amănuntul, ambalate în lădițe deschise de plastic cu o capacitate de 0, 5-0, 7 kg.
 
Reprezentanții Asociației Producătorilor de Pomușoarele Moldovei spun că, “cel mai probabil acestea sunt căpșuni cultivate în sere sau sub argilă, fructele de pădure nu s-au copt încă pe plantațiile de teren deschis nici chiar în sudul țării”. Cu toate acestea, se poate presupune că primele “căpșuni din sol” vor fi încă recoltate din câmpuri individuale în zilele următoare, fapt ce ne va permite să găsim o explicație a prețului solicitat.
 
În acest context, amintim că la finele lunii mai a anului curent, prețurile cu ridicata la căpșunile crescute în seră, pornind de la monitorizarea EastFruit, au crescut cu aproximativ 5 lei/kg și au costat în medie 40 lei per kg.  
 
Asociația Pomușoarele Moldovei explică situația prin faptul că “marii furnizori locali de căpșuni de seră nu au ajuns la un acord cu privire la preț și termenul de livrare cu marele rețele de supermarketuri, care urmau  să se mulțumească doar cu fructe de pădure importate – iată și factorul în urma căruia au fost stabilite prețurile cu ridicata pentru acest produs”.
 
De altfel, și afacerea căpșunilor de seră este una destul de avatajoasă pentru fermieri. În piețele urbane, unde se vinde marfa respectivă, marcajul comercial al dealerilor-vânzătorilor nu depășește 5-6%. În același timp, supermarketurile stabilesc, în cazul prețului cu ridicata a fructelor de pădure, un adaos de 14-15%.
 
Cu toate acestea, experții Pomușoarele Moldovei notează: având în vedere scăderea accentuată a prețurilor la căpșunile cultivate pe teren deschis din Ucraina, apariția fructelor de pădure ucrainene de contrabandă pe piața moldovenească se va produce foarte curând. În consecință, este puțin probabil ca fermierii să poată menține un preț ridicat pentru produsul dat.
Chiar și luând în considerare faptul că prognozele privind volumul este destul de mic, iar calitatea, din cauza precipațiilor, este una discutabilă.
 
 
ULTIMA LUNĂ DE VARĂ VINE CU GUST DE... FURTUNĂ. Prognoza meteo pentru următoarea săptămână
02 aug 2021
„AGROCEREALE” ARE UN NOU PREȘEDINTE. Cine este proaspătul șef ales de Adunarea Generală a Asociației afli AICI
30 jul 2021
MIGDALELE DE LA NĂPĂDENI! Le găsiți la Cămara Fest, crescute cu drag de familia Preguza
30 jul 2021
ÎNDEMNUL UE CĂTRE CONSUMATORI: Să respectăm țăranii și agricultura autentică. Ce recomandări ne sunt oferite
30 jul 2021

CĂPȘUNILE CULTIVATE PE TEREN DESCHIS, MAI SCUMPE DECÂT CELE DE SERĂ. De ce, află opinia experților

CĂPȘUNILE CULTIVATE PE TEREN DESCHIS, MAI SCUMPE DECÂT CELE DE SERĂ

De ce, află opinia experților

CĂPȘUNILE CULTIVATE PE TEREN DESCHIS, MAI SCUMPE DECÂT CELE DE SERĂ. De ce, află opinia experților

loading ...