CARBURANȚII, MAI SCUMPI DE SĂRBĂTORI. După o lună de scădere a prețului, motorina și benzina se scumpesc din nou

23 dec 2022
După trendul de scădere a prețurilor la carburanți, care a rezultat cu o ieftinire în ultima perioadă de aproape 5 lei/litru, iar comparativ cu valorile maximale înregistrate în anul 2022, o reducere cu circa 12 lei/litru la benzină și circa 10 lei/litru la motorină, actualmente se înregistrează o ușoară majorare.

Prin urmare, pentru următoarele trei zile (24.12.2022-26.12.2022), prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite la nivelul de:
  • 22,21 lei/litru - pentru benzina COR 95 (+ 13 bani)
  • 23,06 lei/litru - pentru motorina standard (+13 bani)
Schimbarea este generată în mare parte de așteptările piețelor privind reducea de către Federația Rusă a producției de petrol cu 5-7%, de la începutul anului 2023. Bursele au reacționat imediat la declarația oficialilor ruși privind oprirea începând cu anul viitor a vânzărilor către țările care susțin plafonarea prețurilor la țițeiul și produsele petroliere rusești.

Totodată, potrivit datelor prezentate de Reuters, se așteaptă că exporturile de petrol ale Rusiei din Marea Baltică ar putea înregistra o scădere cu 20% în luna decembrie față de luna precedentă, după ce Uniunea Europeană și țările G7 au impus sancțiuni și un plafon de preț pentru țițeiul rusesc începând cu 5 decembrie, informează ANRE.

În consecință, atât prețurile petrolului cât și cele ale produselor derivate, au crescut în ultimele zile astfel încât în intervalul ultimelor 14 zile utilizat de către ANRE la calcularea prețurilor maximale, cotațiile Platts s-au majorat cu circa 10 % la benzină și cu cca 9% la motorină.
loading ...