CAZ DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ LA MISTREŢI

17 feb 2022
Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, informează despre identificarea unui caz de pestă porcină africană la mistreţi pe teritoriul Republicii Moldova.
Pe 15.02.2022, prin încercările de laborator la Instituţia Publică Centrul Republican de Diagnostic Veterinar a fost confirmat prezența virusului pestei porcine africane în probele recoltate la mistreţi găsiţi morţi (patru mistreţi), în extravilanul localităţii Cotiujeni, raionul Briceni, în proximitatea exploataţiei de porcine, care a fost afectată de pesta porcină africană pe data de 31.12.2021.

Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Edineţ (cu raza de acoperire a raionului Briceni) a demarat ancheta epidemiologică şi întreprinde măsuri de combatere și eradicare a acestui focar, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1368 din 19.12.2016 cu privire la aprobarea unor norme sanitar-veterinare, Hotărârii Guvernului nr. 1374 din 20.12.2016 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind stabilirea măsurilor generale de combatere a unor boli la animale şi măsurilor specifice referitoare la boala veziculoasă a porcului și a Dispoziţiei Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 1 din 21.09.2018 cu privire la măsurile de profilaxie, combatere și eradicare a pestei porcine africane..

În jurul focarului a fost definită zona infectată de virusul pestei porcine africane înregistrate la mistreți şi arealul localităţilor din această zonă.
Totodată a fost definită şi zona de monitorizare şi arealul localităţilor din această zonă.

Se efectuează catagrafia porcilor domestici în zonele susmenţionate, controlul rezervoarelor faunei sălbatice, controlul mișcării porcinelor și produselor alimentare din carne de porc pe teritoriul Republicii Moldova, screening-ul porcilor domestici din focar.

CAZ DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ LA MISTREŢI

CAZ DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ LA MISTREŢI

CAZ DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ LA MISTREŢI

loading ...