https://www.facebook.com/agromedia.md/ https://www.instagram.com/agromedia.md/ https://www.youtube.com/channel/UCzZqYdSFtDc62a7O3EXEmPQ
Weather forecast for Chisinau
20.77 EUR
17.65 USD
0.24 RUB
4.20 RON
0.66 UAH
CE RECOLTĂ DE STRUGURI VOM AVEA ÎN ACEST AN? Vezi răspunsul oficialilor și opinia viticultorilor

CE RECOLTĂ DE STRUGURI VOM AVEA ÎN ACEST AN? Vezi răspunsul oficialilor și opinia viticultorilor

11 aug 2021

În acest an recolta de struguri va fi cu 15% mai mare decât anul trecut și va constitui circa 6-9 tone la hectar. Așa, cel puțin, s-a anunțat în cadrul ședinței Consiliului pe filiera de produse „Struguri, vin, produse pe bază de vin și produse procesate”, desfășurat la începutul săptămânii curente. Conform prognozelor specialiștilor, recoltarea strugurilor tehnici va începe la mijlocul decadei a doua a lunii septembrie.

 

Oferta de struguri pentru procesare, conform datelor oferite de direcțiile raionale agricole, în anul 2021 se estimează la peste 200 mii tone (în anul 2020 au fost procesate 160 mii tone).  Specialiștii au menționat că recolta globală de struguri în anul curent va fi mai mare comparativ cu anul trecut, totuși roada se estimează a fi cu peste 20% mai joasă față de media pe ultimii cinci ani. De vină sunt seceta severă din 2020, înghețurile târzii din primăvara anului 2021 și avalanșa de ploi.

 

Cheltuielile mai mari vor impune prețuri pe potrivă

 

Au fost abordate și principalele provocări din sector. Producătorii au precizat că în anul 2021, cheltuielile de îngrijire a plantațiilor viticole s-au majorat, urmare a efectuării unor lucrări suplimentare de tratare chimică a viței de vie împotriva bolilor/dăunătorilor, a efectuării lucrărilor în verde, precum și urmare a creșterii prețurilor la inputuri (combustibil, pesticide, fertilizanți etc.).  Din acest considerent, prețurile de achiziție a strugurilor urmează a fi, cel puțin, la nivelul prețurilor de cost a acestora, iar pentru a stimula obținerea unei materii prime calitative, prețurile de achiziție vor fi diferențiate în funcție de soi și calitatea strugurilor.

 

O altă problemă menționată de membrii Consiliului este faptul că în ultima perioada, comercianții de inputuri agricole (tractoare, combustibil, pesticide, fertilizanți etc.) au majorat neargumentat costul la produse, fapt ce generează un cost non-competitiv al prețului la struguri și la produsele vitivinicole moldovenești.

 

 

La capitolul export de produse vitivinicole, urmare a informațiilor prezentate, membrii Consiliului au menționat că în 12 luni ale anului 2020, în volum au constituit 13,7 mil dal și în valoare - 2 720, 7 mil lei. Raportat la anul 2019, urmare a consecințelor pandemiei COVID-19, exportul de vin în expresie naturală a fost diminuat cu peste 10%, iar în valoare cu peste 7%. Totodată, raportul vin îmbuteliat la cel în vrac a crescut cu peste 6% în volum și peste 8% în valoare, iar a produselor pe bază de vin cu peste 7% în volum și cca 6% în valoare; în 5 luni ale anului 2021 – în volum au constituit peste 5,5 mil dal (în aceeași perioadă a anului 2019-5,7 mil dal) și în valoare peste 1 284 mil lei (în anul 2019 – 1 130 mil lei).

 

Notă: Exportul de produse vitivinicole se realizează în 63 țări ale lumii. Top 10 țări importatoare de produse vitivinicole din Republica Moldova sunt: România, Federația Rusă, Polonia, Belarus, China, Georgia, Cehia, Ucraina, Germania, Kazahstan.

VIN ÎNGHEȚURILE. Meteorologii au anunțat Cod Galben în toată țara
17 sep 2021
VA FI RENOVATĂ: Fabrica de producere a peleților din Pașcani vizitată de ministrul Gherciu
17 sep 2021
STRUGURII DE LA ȚĂRĂNCUȚA AU DETERMINAT-O SĂ RĂMÂNĂ ACASĂ. Istoria de succes a antreprenoarei Ana Ciobanu
17 sep 2021
ROȘII GIGANTE DE APROAPE UN KILOGRAM JUMATE! Fermierii care le cultivă au decis să renască soiul străvechi de tomate
16 sep 2021

CE RECOLTĂ DE STRUGURI VOM AVEA ÎN ACEST AN? Vezi răspunsul oficialilor și opinia viticultorilor

CE RECOLTĂ DE STRUGURI VOM AVEA ÎN ACEST AN? Vezi răspunsul oficialilor și opinia viticultorilor

CE RECOLTĂ DE STRUGURI VOM AVEA ÎN ACEST AN? Vezi răspunsul oficialilor și opinia viticultorilor

loading ...