CE SE ÎNTÂMPLĂ CU PREȚUL CEREALELOR PE PIAȚA LOCALĂ? Cu cât se vinde grâul și porumbul și de ce la Sud e mai scump, vedeți în material

25 oct 2022
Suntem zilnic martorii fluctuațiilor de pe piața mondială a cerealelor, urmărim cum acestea ba se scumpesc, ba se ieftinesc brusc, contextul fiind bine cunoscut deja. Pe piața locală, lucrurile sunt cât de cât stabile, dar nu la nivelul pe care și l-ar fi dorit fermierii, anul fiind unul specific: și producție puțină, și vânzări slabe, și preț mic. Și toate acestea în contextul unui val de majorări semnificative ale costurilor de producție.

Am încercat să aflăm care sunt prețurile la zi ale cerealelor, de ce exportatorii nu oferă mai mult și ce pronosticuri au pentru viitorul apropiat de la Petru Bichir, președintele Consiliului Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, producător agricol și, în același timp, exportator, director al companiei SRL Agronova PRIM.  

Da, în prezent, prețurile la cereale nu sunt așa cum și-ar fi dorit fermierii, dar motivul este situația din regiune. Cea mai mare problemă este lanțul logistic. Avem deschisă o singură cale, Ucraina fiind închisă pentru noi. Astfel, putem efectua exporturile doar prin porturile din România. Așteptarea în vamă, pentru devamare, în prezent, depășește termenul de o săptămână. Costurile pentru transport, la fel, au crescut simțitor. Toate acestea, luate împreună influențează și nu permit ca prețul final pentru fermier să fie mai mare.

La noi, prețurile diferă inclusiv în funcție de zona geografică. Fermierii de la Sud au norocul să-și vândă cerealele la un preț mai mare decât cei de la Nord. Motivul ar fi cheltuielile de transport mai mici întrucât raioanele din sudul țării sunt la o distanță mai apropiată de frontiera cu România pe unde acestea sunt scoase din țară, explică exportatorul.

În prezent, fermierii noștri vând floarea soarelui cu prețul mediu de peste 10 lei la Sud și sub 10 lei la Nordul țării. La porumb suntem încă la început de recoltare, prețul mediu ar fi de 4,2 lei la Sud și 4 lei la Nord. Pentru grâu sunt cerințele Uniunii Europene care nu prea vrea să cumpere grâu furajer, doar de panificație. Astfel, la Sud grâul se vinde cu 5 lei, iar la Nord, cu 4,70 – 4,80 lei. Dar acestea sunt prețurile medii, cel puțin cele oferite de compania noastră, a menționat Petru Bichir.

Chiar dacă sunt nemulțumiți, fermierii sunt nevoiți să vândă cerealele, întrucât suntem în plin sezon al semănatului de toamnă și cheltuielile din gospodăriile agricole sunt destul de mari.

Despre cum vor evolua lucrurile pe viitor este greu să ne expunem, atâta timp cât situația din țara vecină este una instabilă. Deocamdată, în Ucraina, unul din cei mai mari producători de cereale din lume, funcționează calea prin Odessa, dar nu se știe pentru cât timp. Dar dacă aceasta va fi închisă, producția lor va ajunge în Republica Moldova și la vecinii noștri români, un factor care va influența negativ prețurile de la noi, mai spune exportatorul.

Influența variației de prețuri la bursele internaționale asupra pieței locale este inevitabilă. Și dacă prețurile la nivel mondial sunt în scădere este imposibil ca la noi să se majoreze. Depindem de foarte mulți factori, majoritatea imprevizibili, a concluzionat Petru Bichir.

Pentru a fi la curent cu evoluția prețurilor la cereale la bursele internaționale, vedeți materialele anterioare AGROMEDIA.
loading ...