NEMATOZII: CE SUNT ACEȘTI VIERMI. Când și ce pulverizăm pentru combatere?

24 aug 2023
Se estimează că aproximativ 10% din producţia agricolă mondială se pierde în urma atacului nematozilor sau viermii rotunzi. Totuşi, deşi se bucură de un „renume negativ”, majoritatea nematozilor din sol sunt și benefici pentru sănătatea solului și pentru mediu.
 
Nematozii: Benefici sau dăunători?
Nematozii îmbunătățesc calitatea solului în patru domenii majore:
  • Reglează populațiile altor organisme;
  • Mineralizează nutrienții în forme disponibile pentru plante;
  • Oferă o sursă de hrană pentru alte organisme din sol;
  • Sunt „agenți de biocontrol”: consumă organismele care cauzează boli, devorând organisme mai mici și „împrăştiind” bacterii şi ciuperci. În plus, nematodele prădătoare sunt o resursă importantă în lupta împotriva bolilor transmise prin sol.
Cum acționează nematozii?
Nematozii din genul Meloidogyne spp. sunt daunători polifagi ce afectează rădăcinile plantei gazdă. Multitudinea de plante gazdă, numărul mare de generaţii/an şi rata mare de supravieţuire pot face ca nivelul de infestare să ajungă, pe parcursul unui sezon, la 100.000-200.000 de larve/kg sol, ceea ce duce la pierderi masive în culturile horticole. Larvele aflate în stadiul II de dezvoltare – aşa-numitele larve de invazie – penetrează şi invadează rădăcinile plantelor. După penetrarea țesuturilor superficiale ale rădăcinilor, larvele migrează prin spaţiul intercelular spre vasele de transport, unde se vor stabili definitiv. În timpul hrănirii, larvele secretă enzime ce determină dezvoltarea gigantică a celulelor radiculare, ce reprezintă apoi o parte a dietei lor.


 
Ce sunt acești viermi? Când și ce ar trebui să pulverizez?
Acestea sunt întrebările pe care cultivatorii le adresează cel mai frecvent consultanţilor. Deși urgența este evidentă, „cele mai bune” strategii de gestionare încep cu mult înainte de observarea primelor simptome sau de inițierea unui program de aplicare a produselor pentru protecţia plantelor.
 
Nematozii cauzează pierderi semnificative în fiecare an în numeroase culturi. Tacticile de reducere a pagubelor provocate de nematozi includ:
  • Rotația culturilor, inclusiv culturi „ne-gazdă”;
  • Plantarea de soiuri rezistente la nematozi;
  • Utilizarea de nematocide adecvate şi la doze eficiente.
Pentru a lua cele mai bune decizii de gestionare, este necesar să știm cel puțin două lucruri: 1) tipurile de nematozi şi 2) gradul de infestare din parcelă.
 
Prădători, chiar omnivori
Nematozii, cunoscuți și sub numele de viermi rotunzi, reprezintă aproximativ 80% din animalele multicelulare la nivel global. Aproape jumătate sunt paraziți, mulți dintre ei fiind capabili să provoace boli și probleme atât la vertebrate, cât și la nevertebrate. Nematodele ce trăiesc liber în sol sunt (puțin) mai mari şi cel mai ușor de fotografiat: majoritatea ating circa 2 mm, dar unele specii pot ajunge la 10 mm. Nematodele care trăiesc în sol profită de orice sursă de hrană și de orice condiții de mediu. Ele pot fi prădători şi se hrănesc cu animale vii și moarte, cu alți nematozi și protozoare sau se hrănesc cu plante și rădăcini, substrat de sol, hifă fungică și bacterii. Unii pot fi, de asemenea, omnivori.
 
Sursa: Revista Ferma
loading ...