CEAPA SE VINDE LA PREȚ DUBLU FAȚĂ DE ANUL TRECUT. Cea mai mare parte a exportului este orientat spre Ucraina

18 aug 2022
Prețul cepei galbene din noua recoltă a înregistrat o creștere în ultimele cinci luni, transmite AGROMEDIA, cu referire la east-fruit.com.

Până la jumătatea lunii august, prețul mediu s-a stabilizat la 8 lei/kg (0,41 dolari/kg), iar prețurile angro pot ajunge la 8,5-9 lei/kg (0,44-0,47 dolari/kg). În ceea ce privește ceapa de calitate proastă, mică sau necurățată, prețul de ofertă nu scade sub 7 lei/kg (0,36 USD/kg).

Potrivit sursei citate, în aceeași perioadă a anului 2021, prețul mediu cu ridicata al cepei în Moldova a fost de două ori mai mic, respectiv 4 lei/kg (0,23 dolari/kg).

Piaţa din Republica Moldova înregistrează cel mai înalt nivel al preţurilor la ceapă din ultimii cinci ani. Cea mai mare parte a mărfurilor este exportată în regiunile învecinate ale Ucrainei, unde, ceapa este vândută cu aproape 30% mai scump.

În același timp, este de remarcat că, ceapa moldovenească de diferită calitate este la mare căutare de către comercianți și nu există încă semne de scădere a acesteia.

Experții de pe piața locală consideră că nivelul ridicat al prețurilor la ceapă se va menține cel puțin până la sfârșitul verii. Probabil acestea vor continua să crească în toamnă, datorită cererii interne.

Suprafața totală a culturilor de ceapă din țară în anul 2021 a constituit aproximativ 1,5 mii ha. Recolta anului 2022, conform prognozelor, va fi mai mică.
loading ...