CELE MAI NOI TEHNOLOGII DIGITALE DIN DOMENIUL AGRICOL AU FOST PREZENTATE LA TÂRGUL DE INOVAȚII

30 jan 2023
25 de companii care furnizează echipamente și servicii digitale în agricultură și-au prezentat tehnologiile în cadrul Târgului de Inovații, organizat în premieră în Republica Moldova. Circa 200 de agricultori din întreaga țară, care își doresc să-și modernizeze afacerile, au participat la eveniment, aflând din prima sursă informații utile despre inovațiile de pe piață, precum și posibilitățile de finanțare a proiectelor de digitalizare.
 
Potrivit reprezentanților companiilor participante la Târgul de Inovații, tendințele din ultimii ani arată un interes tot mai mare al agricultorilor pentru noile tehnologii. De succes se bucură diverse soluții de digitalizare care permit, printre altele, monitorizarea câmpurilor, precum și calcularea rentabilității economice a unei culturi și chiar a unei întreprinderi.
 
Produsul pe care îl oferim este cu adevărat unic și permite totalmente agricultorilor să integreze pe o platformă care le dă posibilitatea să facă digitalizarea întreprinderii agricole. Astăzi este o neputință să ne închipuim o întreprindere, o gospodărie agricolă în care nu avem tractoare și mașini agricole cu echipamente pentru agricultura de precizie, a declarat Ghenadie Cioinac, expert în agricultură.
 
Până la utilizarea platformei, 500 de hectare îmi păreau multe. Deja, după ce utilizez serviciile SAS, 1500 de hectare îmi par puține. Avem acces la platformă de pe orice dispozitiv și oriunde ne-am afla putem să gestionăm cu bine ce se întâmplă în gospodărie. Pozele în NDVI ne ajută foarte bine să depistăm problema pe care o avem în câmp și putem să oprim acest focar fără să utilizăm erbicide sau insecticide pe toată suprafața, dar doar local. Totodată, datorită acestor poze, foarte bine știm de unde toamna să începem recoltarea câmpului, a declarat Roman Tabarcea, administrator al întreprinderii LargoTerra din satul Larga, raionul Briceni.
 
Dispozitivele mobile, analiza datelor, inteligența artificială, serviciile și aplicațiile digitale transformă agricultura în întreaga lume. În Republica Moldova, 65% dintre agricultori recunosc necesitatea de a inova afacerea lor aplicând soluții de digitalizare și noile tehnologii, arată rezultatele unui studiu realizat recent de către ADMA și Programul Tehnologiile Viitorului în Agricultură.
 
Scopul Târgului de Inovații a fost să faciliteze colaborarea dintre producătorii agricoli și furnizorii de noi tehnologii. Aceștia au făcut schimburi de opinii și au pus bazele unor noi colaborări. Totodată, agricultorii au fost informați despre oportunitățile de finanțare propuse în prezent de ADMA și Programul Tehnologiile Viitorului în Agricultură.
 
De menționat că, antreprenorii sectorului agro-alimentar au acces la surse de finanțare în condiții avantajoase de până la 700.000 de lei per proiect, cu porțiune de grant de până la 50% sau maxim 200.000 de lei per proiect din partea proiectului FTA, Innovate Moldova și pot beneficia de suport tehnic pentru achiziționarea și implementarea cu succes a tehnologiilor digitale, echipamente hard și/sau programe soft. Detalii despre programul de finanțare pot fi găsite aici.
 
Târgul de Inovații a fost organizat de către Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA), în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA), finanțat de USAID și Suedia, în cadrul platformei Inno Agrifood Academy.
loading ...