CINE SUNT CEI MAI MARI EXPORTATORI DE FĂINĂ DIN MOLDOVA? Unde și la ce preț se vinde făina de grâu

02 jan 2023
În ultima jumătate a lui 2022, Moldova a exportat peste 8 tone de făină. Cea mai activă perioadă pentru export au fost lunile noiembrie și decembrie, dar tot în această perioadă prețurile au fost în scădere. Cine sunt cei mai mari exportatori de făină din țara noastră, la ce preț au reușit să exporte făina dar și unde ajunge făina moldovenească vedeți în acest material.

În perioada 01.07.2022 - 15.12.2022 din R. Moldova s-au exportat 8. 611 tone de făină. Cea mai mare cantitate a fost exportată în noiembrie (2. 024 t), dar și în luna decembrie exporturile se manifestă destul de activ: într-o jumătate de lună au fost tranzacționate 1. 302 tone de făină.Cel mai mare exportator de făină din țara noastră este SRL „Macinatorul” din Ceadîr Lunga. Companiile locale care au cumpărat făină de la SRL „Macinatorul” sunt SA Franzeluta, SA CAHULPAN, SA IuGinterTRANS (Melina), SRL AVDARMA PROECT. Al doilea exportator din clasament este SRL ,,Oleineac”. Pe locul trei se clasează  „Translogistic-13” SRL – companie de trading.

În a doua jumătate a anului 2022, începând cu luna noiembrie se observă o tendință de scădere a prețului de la 0,344 EUR/kg în octombrie, la 0,335 EUR/kg în noiembrie și 0,327 EUR/kg în decembrie. Potrivit experților, cauza reducerii prețurilor este excedentul de ofertă pe piață.Dacă în perioada octombrie - noiembrie ,,Ceresol-Prim” SRL a exportat făină la preț mai înalt decât cel mediu de pe piață (0,380 EUR/kg contra 0,344 EUR/kg în octombrie și 0,340 EUR/kg în noiembrie), în decembrie prețul a fost mai jos - 0,315 EUR/kg contra 0,327 EUR/kg.

Principalii exportatori de făină o comercializează companiilor de trading din Brăila, Galați și Iași. Spre exemplu, circa 50% din exporturile SRL ,,Măcinătorul” sunt direcționate în porturile din Galați și Brăila. O singură companie de producere de pâine – Patisgal, or. Galați absoarbe 50% din totalul exporturilor SRL ,,Măcinătorul”.

La fel procedează și SRL ,,Oleineac”. Cei mai mari importatori ai săi fiind Multialiment SRL - Galați, MGI Seeds Product- Brăila, Fabinik - Gold Suceava sunt companii de trading. Brutării sunt doar două: Patisgal, or. Galați, Daniro Pan, or. Buzău.

„Bomi Agro” SRL comercializaeză în mare parte brutăriilor. ,,Beatrice” SRL are distribuitor în Iași. Celelalte companii mari - ,,Translogistic- 13” SRL și ,,Tanleo” SRL sunt companii de trading cel mai probabil a făinei din Ucraina.
loading ...