Cinci producători agricoli din regiunea Ungheni au reușit să transforme pasiunea pentru producerea căpșunilor într-o afacere prosperă, cunoscută în toată țara. Este vorba despre antreprenoarea Zinaida Plămădeală, fondatoarea asociației „Berries Group”, alături de alți patru producători de căpșuni din regiune. Împreună, au creat un cluster bacifer, care reprezintă un model inovator de colaborare dintre fermierii specializați în cultivarea căpșunilor și a materialului săditor, menit să îmbunătățească eficiența producției, să acceseze tehnologii moderne pentru afacere, dar și să faciliteze accesul la piața din Europa.
Clusterizarea este o platformă de cooperare eficientă și de creare a parteneriatelor în cadrul lanțurilor valorice, iar acest instrument este unul necesar și oportun dezvoltării sectorului bacifer din raionul Ungheni, dar și pentru toată țara, spune Zinaida Plămădeală.
În satele Sculeni și Petrești, acolo unde pământul este roditor și clima favorabilă, are loc cultivarea căpșunilor. Anual, antreprenorii gestionează terenuri cu o suprafață de 40-50 ha care dau roadă la peste 1.200 de tone de căpșuni în fiecare sezon.
Regiunea Ungheni este bogată în resurse naturale generoase, precum apă multă pentru irigații, un avantaj important pentru fermierii care dintotdeauna au cultivat aici fructe de pădure. În plus, vecinătatea cu România, adică cu Uniunea Europeană, oferă o piață mare de export pentru produsele autohtone.
Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF oferă sprijinul financiar necesar pentru consolidarea lanțurilor valorice locale.
Clusterul bacifer din Ungheni a beneficiat de asistență financiară în valoare de 100.000 euro în 2022, bani care au fost investiți în infrastructura esențială pentru păstrarea calității fructelor: camere de pre-răcire, depozite frigorifice și spații de uscare a fructelor.
În 2023, afacerea a beneficiat de instalarea unei centrale fotovoltaice de 100kW, o instalație complexă ce a avut un impact direct în facturile de energie electrică. Consumul de energie s-a redus semnificativ.
Totodată, programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” a investit în asistența tehnică oferită antreprenorilor. Ei au beneficiat de formare și consultanță în afacere, bazate pe modelul clusterizării. Un lucru important pentru extinderea afacerii a fost participarea antreprenorilor la diverse târguri și expoziții, care le-au oferit oportunități de colaborare cu alți oameni de afaceri.