COD GALBEN DE ÎNGHEȚ! CUM VA FI VREMEA DE PAȘTE, AFLAȚI AICI

18 apr 2022
Meteorologii au emis din nou Cod Galben de Îngheț, valabil pentru perioada 17 – 20 aprilie. Astfel, potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în orele nocturne și ale dimineții, în intervalul menționat, predominant în jumătatea de Nord a țării se prevăd înghețuri cu intensitatea de -1..-3°C. Pentru zona de Centru și Sud, sinopticienii prognozează minime cuprinse între +1 și +10 grade Celsius. Pentru ziua de Paște, meteorologii transmit vreme răcoroasă, cu temperaturi de +10 și +15 grade Celsius, iar la Nord va ploua.

Pentru fermierii de la Nordul țării, urmează trei nopți cu temperaturi periculoase pentru culturile agricole, mai ales pentru pomii în floare. În nopțile de luni, marți și miercuri se așteaptă temperaturi între -2 și +1. Pe parcursul zilei, mercurul din termometre va oscila între +7 - +10 grade Celsius. De miercuri, se încălzește puțin, până la +13 - +15 grade Celsius. Pentru joi, sâmbătă și duminică, de Paște se așteaptă ploi.Potrivit prognozelor, raioanele din centrul țării nu cad sub incidența codului galben. Aici, minimele vor oscila între +1 și +9 grade spre sfârșitul săptămânii. Ziua, se vor înregistra temperaturi cuprinse între +8 și +14 grade Celsius. Miercuri, va fi mai cald, cu +16 grade în termometre. Pentru ziua de sâmbătă, sunt prognozate ploi. De Paște, vor fi +11, +14 grade Celsius.
La Sud, va ploua miercuri, când va fi și cel mai cald, +17 grade Celsius. Pe timpul nopții, gradele vor porni de la +2 și nu vor urca mai sus de +10. Ziua, se vor înregistra între +9 și +15 grade Celsius. Duminică, vom avea +12, +15 grade Celsius. Înghețuri pentru zona de Sud, nu sunt prognozate.

Îngheţurile din această perioadă pot provoca daune considerabile recoltei culturilor pomicole aflate în perioada înfloririi. Probabilitatea vătămării de către îngheţuri a florilor şi rodului la abricos constituie în medie 15-40 %, la celelalte culturi pomicole – pînă la 15 %. Un pericol deosebit pentru viţa de vie prezintă îngheţurile tardive de primăvară, după desfacerea mugurilor. Probabilitatea apariţiei acestor îngheţuri pe teritoriul republicii constituie 10-30 % ani.

Conform datelor multianuale, ultimele îngheţuri de primăvară la suprafaţa solului pe teritoriul republicii au loc la 22 aprilie- 6 mai. Cea mai târzie dată de înregistrare a îngheţurilor de primăvară la suprafaţa solului s-a semnlat la 1 iunie, în anul 1955(Briceni).

Îngheţurile tardive de primăvară sunt periculoase îndeosebi pentru culturile iubitoare de căldură şi legumicole în fazele timpurii de dezvoltare a lor. Probabilitatea vătămarii de către îngheţuri a plantulelor răsărite de porumb, în funcție de termenii de semănat, constituie 5-10%. Probabilitatea vătămării plantelor de floarea soarelui şi sfeclei de zahăr în timpul răsăririi lor nu este mare şi este posibilă doar în raioanele din nordul republicii. Plantele abia răsărite a culturilor cerealiere de primăvară sunt foarte rezistente la îngheţ şi suportă scăderea temperaturi pînă la 7-90C frig.

Culturile legumicole - cartofi, tomate, ardei, vinete şi altele sunt cele mai pretenţioase faţă de căldură. Îngheţurile cu intensitatea de 0-10C frig duc la pieirea lor. Tutunul este foarte vulnerabil la îngheţ primăvara, după sădirea lui în sol. Îngheţurile cu intensitatea 0-10C frig pot provoca pieirea totală a plantelor.
 
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

ȘI DEȘEURILE POT FI PROFITABILE. La o fermă din Fălești, bălegarul este transformat în îngrășământ organic

20 mai 2022

IRIGARE CU ÎNCĂLCARE. Începutul sezonului de irigare a culturilor agricole nu s-a lăsat fără abateri

20 mai 2022

SOIURILE DE NUCI TIMPURII PROMIT RECOLTĂ BUNĂ. Cu ce înlocuiesc fermierii îngrășămintele minerale tradiționale?

20 mai 2022

IMPORTANT! Noi condiții de export spre Turcia

20 mai 2022

TINERII FERMIERI – INTERESAȚI DE COOPERAREA ÎN AGRICULTURĂ

20 mai 2022

COD GALBEN DE ÎNGHEȚ! CUM VA FI VREMEA DE PAȘTE, AFLAȚI AICI

COD GALBEN DE ÎNGHEȚ! CUM VA FI VREMEA DE PAȘTE, AFLAȚI AICI

COD GALBEN DE ÎNGHEȚ! CUM VA FI VREMEA DE PAȘTE, AFLAȚI AICI

loading ...