CONDIȚII PENTRU VÂNZAREA ANIMALELOR ȘI MATERIALULUI GERMINATIV

03 mai 2023
Executivul a aprobat modelele de certificate zootehnice, în baza cărora va fi permisă comercializarea animalelor și a materialului germinativ. Noul model este conceput potrivit legislației comunitare și transpune prevederile regulamentului UE de aplicare a normelor privind modelele și certificatele zootehnice.

Astfel, nu va mai fi nevoie de certificatul zootehnic pentru introducerea în țară a animalelor de import, dacă informațiile prevăzute în certificatul ootehnic se conțin în alte documente care însoțesc animalele de reproducție sau materialul germinativ, eliberate de organele de ameliorare din țara de origine sau dintr-o altă țară, a declarat Vladimir Bolea.

Pentru animalele de rasă pură din speciile bovine, ovine, caprine, porcine și ecvidee, certificatele vor fi emise de societățile de ameliorare, iar pentru porcii hibrizi – de exploatațiile de ameliorare.

Pentru introducerea în țara noastră a animalelor și materialului germinativ de import, sunt prevăzute modele de certificate zootehnice. Acestea trebuie să fie eliberate de organismul de ameliorare sau de serviciile oficiale ale ţării de expediere.

Prin acest proiect de hotărâre noi continuăm procedurile de simplificare și reducem din cerințele pentru fermierii din Republica Moldova.

Proiectul va avea un impact pozitiv asupra deţinătorilor resurselor genetice de prăsilă și a potențialilor deținători ai acestor resurse, prin reglementarea clară a modelelor de certificate care însoţesc animalele în momentul comercializării acestora. Documentul a fost elaborat pentru a asigura continuitatea armonizării legislației Republicii Moldova cu normele comunitare, a comunicat vicepremierul Vladimir Bolea.
loading ...