CONSOLIDAREA RELAȚIILOR DINTRE MEDIUL DE AFACERI ȘI SECTORUL PUBLIC DIN MOLDOVA

10 oct 2024
Întreprinderile Mici și Mijlocii reprezintă 95% din numărul total de afaceri înregistrate în R. Moldova. 76% dintre acestea sunt micro afaceri – cu până la 10 angajați – ele angajează aproximativ 60% din forța de muncă disponibilă. Din păcate însă, acestea sunt foarte fragmentate, nu sunt eficient reprezentate de asociațiile de profil, drepturile acestor antreprenori sunt, de multe ori, neglijate.
 
Din cauza multitudinii de dificultăți cu care se confruntă micii antreprenori,  în Moldova, încă avem o economie tenebră la scară largă (20-80% din PIB este în afara rulajului oficial). Este un impediment major în dezvoltarea afacerilor și care a stat la baza implementării unui nou proiect: „Consolidarea încrederii, integrității și conformității între IMM-uri și sectorul public din Moldova” (STIC), dezvoltat cu suportul Elveției.
 
Pentru faza 1 de implementare a proiectului, au fost selectate sectorul agroalimentar și cel al construcțiilor datorită relevanței lor pentru economia Moldovei, nivelului de informalitate și birocrației.
 

 
Necesitatea proiectului a fost fundamentată de o analiză desfășurată de Ambasada Elveției în 2023. Anul acesta, organizația pe care o reprezint a desfășurat un studiu, mai aprofundat, pentru identificarea unor probleme concrete cu care se confruntă IMM-urile în procesul de conformare la prevederile legale și, în general în activitatea pe care o desfășoară.
 
Sunt câteva provocări majore cărora trebuie să le facă față IMM-urile din R. Moldova. Inițierea și menținerea unei afaceri în R. Moldova presupune investiții semnificative atât pe partea administrativă, cât și pe cea financiară. Or, asta îngreunează activitatea propriu-zisă a afacerii. Din acest motiv, mulți antreprenori rămân să muncească neoficial. Astfel, politicile publice trebuie gândite și orientate astfel încât informalitatea să nu mai fie soluția de supraviețuire a afacerilor mici.
 
Nu putem să nu menționăm că încă ne confruntăm cu bariera corupției, a conflictelor de interese. Asta face ca IMM-urile să-și soluționeze anumite probleme pe căi ilegale. Cadrul legal complex, la fel, îngreunează activitatea antreprenorilor aflați la început de cale și nu doar, susține Victoria Popa, director executiv al Asociației Juriștilor Administrativi din Moldova.
 
Proiectul STIC adoptă o abordare pro-activă și holistică, încurajând dialoguri autentice și mecanisme transparente pentru a îmbunătăți încrederea, integritatea și conformitatea între IMM-uri și sectorul public din Moldova, creând astfel un mediu de afaceri mai etic și responsabil.
 

 
În baza mai multor discuții cu partenerii din mediul privat și public, Elveția a decis să susțină implementarea acestui proiect dedicat IMM-urilor. Am ajuns la concluzia că abordarea problemelor cheie precum birocrația și corupția sunt foarte importante pentru crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea IMM-urilor. Acest lucru de reziliență este foarte important pentru o creștere sustenabilă a mediului de afaceri. Tot aici, neapărat trebuie să includem și migrația populației, cetățenii din diasporă.
 
Sectoarele public și privat sunt interdependente, ele nu pot funcționa unul fără celălalt. Din acest motiv, este important să avem niște mecanisme de conlucrare bine puse la punct. Scopul STIC, complementar la alte activități ale guvernului și comunității internaționale este de a contribui la îmbunătățirea relațiilor dintre sectorul public și privat, cu axarea pe IMM-uri, a declarat Geneviève Federspiel Consilier Regional Senior pentru Pace, Guvernare Incluzivă și Stat de Drept, Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova.
 
În cadrul unei sesiuni de discuții, reprezentanți ai instituțiilor statului și ai mediului privat, președinți ai asociațiilor de profil au discutat despre provocările majore cu care se confruntă mediul de afaceri din țara noastră și au venit cu propuneri și soluții pentru depășirea acestora.
 

 
Promovarea materialului semincer autohton, revizuirea fondului de subvenționare a agriculturii, cooperarea cu instituțiile de cercetare, facilitarea accesului la finanțare, simplificarea și reducerea actelor permisive necesare pentru înregistrarea și funcționarea unei afaceri, sunt câteva dintre sarcinile necesare de realizat menționate.
 
Implementarea proiectului „Consolidarea încrederii, integrității și conformității între IMM-uri și sectorul public din Moldova” (STIC) va demara în luna decembrie 2024 și se va desfășura pe o perioadă de 4 ani, până în noiembrie 2028.
loading ...