CRESCĂTORII DE FLORI: “În afacere rămân tot mai puțini fermieri. Piețele sunt pline de specii de import”

11 feb 2021
 
Te-ai întrebat vreodată cum e să locuiești într-un mic Paradis? Un colț de Rai al tău, plin de culori și de miresme? Să știi că, începând cu luna martie, grădina ta devine un adevărat câmp de lalele și narcise? Și chiar dacă afacerea cu flori nu îți aduce azi profitul de altădată, nu renunți la munca din sere și la creșterea primelor petale, pentru că în suflet rămâi un florar iscusit și ai însușit acest meșteșug de la părinții tăi? Iar primii bulbi plantați de tine cu ani în urmă sunt ca și o căsuță mică pentru viitoarele regine ale primăverii.
 

Lanul de lalele de la Bardar va înflori curând
 
Ei bine, istoria noastră de azi este despre un vestit fermier din satul Bardar, raionul Ialoveni, care cunoaște despre lalele, narcise și nuferi aproape totul! Este vorba despre antreprenorul Gheorghe Luchița, florar din a doua generație, omul care a renunțat la legumicultură și s-a specializat în una din cele mai frumoase afaceri. Dl Luchița cultivă în seră, pe un teren de 60 ari (din totalul de 2 ha), peste 80 de specii de lalele, 40 de narcise și cca 50 de nuferi de baltă.
“Pe timpuri, în satul nostru existau peste 100 de florari cu sere, acum abia de numeri vreo 40. Tatăl meu a pus temelia acestei îndeletniciri încă de pe timpul URSS. Ulterior, am devenit Gospodărie Țărănească și umpleam piețele din capitală cu frumusețele de la noi din grădină. Mai întâi, am crescut legume, după care am optat pentru flori. Voi fi sincer și voi recunoaște că le-am ales și din motive economice. Era mult mai simplu să le transportăm în capitală, tradiție valabilă până nu demult. Anul acesta clienții mei vor fi locuitorii din jurul localității. Sper că din luna martie voi avea sufiecintă marfă și pentru exportul “din sat”, ne povestește dl Luchița, care ne invită în vizită cu drag în zilele de odihnă, pentru a-i admira propriul său Eden.
Până atunci, îl mai ținem de vorbă și aflăm că, pentru roadă de calitate, recurge la procedura de rotație a culturii. Astfel, locul unde anul trecut au crescut lalele, acest an este destinat pentru alte culturi agricole. Primii bulbi i-a adus din fostele republici sovietice. “I-am importat din Moscova, din Țările Baltice, unde existau mai mulți selecționeri. Cât trăiește un bulb? Veșnic! Sute de ani vor da naștere la noi și noi generații de plante. El crește 3-4 ani în câmp deschis, apoi e plantat în seră”, își continuă relatarea pentru AGROMEDIA dl Luchița.
 
Tulipele albastre sunt un fals!
 
Tulipele, cele mai populare flori de primăvară, care provin din Turcia, înfloresc în toate culorile, în afară de cea albastră. Evident, și o asemenea nuanță poate fi obținută ușor de comercianți doar diluând un colorant alimentar în apă și stropind cu el petalele albe. Vor fi exotice, dar false. Și ce femeie acceptă un diamant contrafăcut sau o floare artificială?
Anul trecut, din cauza condițiilor climaterice, mica împărăție a dlui Luchița era pustie… “Când au dat înghețurile de primăvară, erau crescute primele frunze și apăruți bobocii de floare. Au înghețat…”, se umple de tristețe fermierul, când își amintește.
  • Sunt capricioase lalelele? – îl întrebăm noi. “Nu mai capricioase decât o femeie”, ne răspunde florarul în glumă. Florile sunt plantate în ianuarie și pentru a obține un produs calitativ și proaspăt, temperatura din seră trebuie să fie nu mai mica de +5 grade și nu mai mare de +20. Dacă este încălcată această lege, ele riscă să se usuce. În cazul în care cresc buruiene în jurul “insulițelor” colorate, acestea sunt imediat strivite.
Importul a distrus autohtonul

De ce rămân tot mai puțini fermieri în acest domeniu? Ideea e că florarii noștri nu pot concura cu florile de import aduse din Olanda, unde laleaua a generat o întreagă industrie. “Este mult mai rentabil să aduci flori gata crescute din Olanda. Haideți să facem un simplu calcul matematic: procurarea lor plus toate cheltuielile de transport și devămare ne costă mult mai puțin decât cultivarea lor aici, în seră. În plus, la noi e nevoie de 3-4 ani pentru a crește bulbii, în timp ce acolo – doar 2 ani. Producătorii locali cedează în fața comercianților cu marfă de import și renunță la frumoasa afacere. Sunt aduse ca și bananele, la o temperatură de +5 grade și pot rezista și o lună de zile în stare proaspătă”, ne argumenează poziția multor antreprenori florarul de la Bardar.
Chiar dacă reginele din seră nu îi aduc profitul de altădată, Gheorghe Luchița este un om împlinit. Cu nuferi de baltă, care dau în floare la începutul verii, cu pălcuri multicolore de lalele și narcise, cu vizitatori în weekend și cu gândul că florile lui sunt dăruite celor mai frumoase femei.
loading ...