În pescuit, există momeli pentru cele două ramuri mari prezente: răpitori și pașnici. Întotdeauna momeala va fi aleasă în funcție de specia țintă. Atât la răpitor cât și la pașnic, momeala diferă și este gândită pentru anumite perioade. Comportamentul peștelui, zona în care trăiește, talia acestuia sunt factori determinanți pentru tipul de momeală la care apelăm.
Momeala la crap, spre exemplu, este diversă. De la nada pentru momitor și până la ce punem pe cârligul de pescuit, avem o multitudine de posibilități. Cu excepția unor momeli de cârlig artificiale, momeala pentru crap se bazează pe ingrediente naturale procesate.
În pescuitul la răpitori, avem de lucrat cu momeli artificiale în 90 % din cazuri. Diferența de zece procente revine pescuitului cu momeala vie.
Spre exemplu, cea mai folosită momeala la șalău este twister-ul. Stilul de pescuit cu această momeală este unul dinamic în care pescarul nu se va plictisi. Este activ și incitant. O partidă de pescuit la șalău cu năluci artificiale echivalează cu o partidă de pescuit la crap de două zile.
Dacă doriți să prindeți știuca, aveți nevoie de peștișori vii sau de năluci. Păstrăvul trage atât la momeli vii (râme), cât și la năluci și muște artificiale. Dacă doriți să prindeți bibani, atunci este indicat să folosiți momeală în formă de insecte, de pești mici sau de broaște.
Alegerea momelii în funcție de locul de pescuit
Ape fără curenți/stătătoare – iaz/lac
Astfel de ape necesită concentrație și nu neapărat cantitate. Momeli bogate în nutrienți, gândite să iasă în evidență prin aromele concentrate care se vor dispersa mai încet în apă, din lipsa unui curent. Peștii le vor identifica mai greu.
Strategia are la bază calitate și concentrație când vorbim de momeli de pescuit pentru pești pașnici. În pescuitul răpitorilor pe lacuri, vom apela la momeli de pescuit cu greutăți reduse. Trebuie să imităm cât mai bine evoluția hranei naturale.
Ape cu curenți – canal / râu
Apele curgătoare impun momeli de pescuit dedicate. Curentul apei este principalul criteriu de selecție când vorbim de momeli. Greutatea unei momeli de pescuit este importantă aici. Trebuie să susțină viteza de deplasare a apei în anumite cazuri și să se poată fixa cât mai bine în zona pescuită.
Pentru peștii pașnici, nadele și momelile de pescuit pentru ape curgătoare se modifică ușor. Granulația este mai mare, particulele sunt mai grele pentru a reuși să traverseze masa apei și să se fixeze pe văd. La răpitori, în pescuitul cu năluci artificiale, se va ajusta gramajul pentru a face față acestor ape repezi.
Alegerea momelii de pescuit în funcție de sezon
În funcție de anotimpul în care ne aflăm, vom apela la anumite momeli de pescuit. Criteriul de selecție are legătură cu temperatura apei, dacă suntem la start sau la final de sezon. În perioada caniculară, strategiile de pescuit la crap, spre exemplu, se desfășoară pe minim 48 de ore și au la bază momeli puternic aromate. Gândim strategii cu momeli de pescuit bogate în proteine atât la start cât și la final de sezon: toamna și primăvara.
Fir întins pescarilor!
Sursa: Total Fishing