CUM ÎNGRIJIM CLEMATISUL TOAMNA: Plantare, tundere

10 sep 2024
Clematisul este o plantă ornamentală agățătoare, ce încântă privirile oricărui iubitor de flori. Pentru ca această plantă să înflorească primăvara, este foarte important modul în care realizezi lucrările de plantare și transplantare toamna. Tot acum, poți realiza tunderile și pregătirea pentru iarnă.
 
Plantarea de toamnă a clematisului
În primul rând, trebuie să știi că perioada limită pentru această acțiune este reprezentată de jumătatea lunii noiembrie. Dacă acest interval de timp este depășit, riști ca solul să înghețe, iar clematitele nu vor mai avea nicio șansă de înflorire. Răsadurile de clematis se plantează mai întâi în ghiveci sau se cumpără direct plantate în baloți de pământ pentru a prinde rădăcini puternice.
 
Există câteva soiuri specifice care se pot planta în această perioadă. Ele fac parte din grupa I de tăiere a speciilor de clematis și înfloresc spre sfârșitul iernii și începutul primăverii, din lăstarii formați în toamnă. Aceste soiuri sunt: Clematis alpina; Clematis montana; Clematis armandii.


 
Transplantarea clematisului
Transplantarea în grădină a clematitelor reprezintă cel mai important pas. Prin urmare, secretul creșterii plantei de clematis stă în pregătirea corespunzătoare a solului. Acestea se dezvoltă cel mai bine în pământurile fertile, bogate în calciu și humus. Dacă solul destinat plantării nu este destul de fertil, poți adăuga gunoi de grajd sau compost.
 
Înainte de introducerea în pământ, pune ghiveciul cu tot cu răsad într-un recipient cu apă și lasă-l acolo în jur 10-12 minute. Între timp, realizează gropile pentru plantare la aproximativ 70 cm.
 
Iată ce trebuie să adaugi pentru un pat fertil: pietriș și rumeguș pe fundul gropii; gunoi de grajd sau compost; un amestec din mușchi de turbă, sol și scoarță de conifere (pin). Scoate răsadul din apă, introdu balotul cu planta de clematis cu 12 cm mai jos decât în ghiveci și acoperă rădăcinile cu pământ.
 
După plantare, pentru a stimula dezvoltarea rădăcinilor și pentru a păstra gradul umiditate al solului, îți recomandăm să realizezi și mulcirea cu scoarță de pin.
 
Din totalitatea lucrărilor ce privesc îngrijirea de toamnă a clematisului nu putea lipsi tunderea. Acest procedeu stimulează ramificarea și ajută la înflorirea abundentă și sănătoasă. Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să iei o foarfecă de grădină sau orice alt instrument de tăiat pe care îl ai la îndemână. Realizează tăierile la aproximativ două degete deasupra mugurilor sănătoși de frunze. Nu uita să îndepărtezi în permanență părțile ofilite și tulpinile uscate. Acest lucru permite coroanei de flori să se dezvolte în voie.


 
Pregătirea plantei pentru iarnă
Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să realizezi tunderile specifice soiurilor de clematis. Administrează insecticide pentru a ține la distanță dăunătorii nepoftiți și aplică tratamente fungicide pentru a preveni răspândirea bolilor.
 
În funcție de locul în care acestea sunt plantate, ești nevoit să le ferești de temperaturile reci ale sezonului rece. Dacă le ai puse în ghivece, cea mai la îndemână metodă este adăpostirea acestora în casă sau sere speciale.
 
Însă, pentru cele din grădină, se recomandă achiziționarea unui material protector special și acoperirea cu frunze a pământului.
 
Sursa: Grădina Max
 
loading ...