Plantare crizanteme în ghiveci
Ca și primă regulă generală, se recomandă să alegeți un ghiveci cât mai mare. Astfel crizantema va crește și ea mai mare. Alegeți o turbă care să asigure un drenaj foarte bun pentru plantă și țineți cont să aibă un Ph în jurul valorii de 6.5. Aerați turba suficient, asezați-o în ghiveci fără să o presați foarte tare și faci o gaură în care să intre butașul sau planta. Nu uitați să udați din abundență ulterior și să țineți cont de indicațiile de la punctul cu fertigarea.Ciuperea crizantemelor
Probabil toată lumea se întreabă cum se reușește să se dea forma rotundă crizantemelor, atât de frumoasă și cunoscută. Ei bine cu muncă și atenție. Crizantema trebuie ciupită permanent după ce a crescut cam 10-15 cm de la sol, astfel trebuie condusă pentru a lua o anumită formă. Cam la fiecare 3-4 săptămâni trebuie să tăiați lăstarii și nu trebuie lăsați mugurii de flori să înflorească. Florile premature nu vor face decât să stopeze creșterea în dimensiune a florilor și veți avea o plantă prematur înflorită și urâtă.ATENȚIE! Ciupirea trebuie să înceteze la sfârșitul lunii iunie. În caz contrar, planta nu va mai avea timp să producă flori și să înflorească în sezonul său, așa că veți pierde inutil toată energia canalizată pentru îngrijirea crizantemei.
Fertigarea crizantemelor în ghiveci
În cazul îngrijirii crizantemelor în giveci, când vine vorba de fertigare, este puțin mai complicat dar extrem de important. Nu trebuie uitat niciodată ca o plantă aflată în ghiveci nu beneficiază de nutrienții care se găsesc natural în natura în pământ, astfel ca pentru o creștere sănătoasă este important să întelegeți câteva reguli de baza.Dacă ați plantat sau ați transplantat o crizantemă în ghiveci mai mare (care este cam regula generală), ei bine, folosiți un îngrășământ pe bază de fosfor pentru a facilita o înrădăcinare mai rapidă și mai puternică, mai ales în prima fază. Nu folosiți mai mult de 1-2 ori pe săptămână și totodată nu mai mult de 2-3 săptămâni de la plantare.
Dupa ce crizantema a prins rădăcinile, puteți folosi un îngrășământ pe bază de azot. Astfel o veți ajuta să crească viguros și mai rapid. În fază de înflorire, folosiți un îngrășământ pe bază de Potasiu, astfel încât să protejați planta de boli și mai ales să îi faciliteze înflorirea mai bine.
Înflorirea crizantemelor în ghiveci
Nu există o formulă magică asupra momentului și modului în care se întâmplă acest lucru. Totuși dacă ați respectat indicațiile de mai sus și ați îngrijit crizantema corespunzător, ar trebui să vă bucurați de flori imediat ce toamna își face simțită prezența, până târziu când bruma sau zăpada și-a făcut apariția.Odată înflorită, crizantema, nu trebuie decât să o udați regulat și să ii rupeți florile uscate, astfel încât să nu le mucegăiască pe cele ce abia înfloresc și bineînteles să strice aspectul plantei.
Îngrijire crizanteme în ghiveci iarna
Înainte de venirea primului înghet, tăiați tulpinele crizantemei cam la 10 cm de sol și curățați frunzele moarte, având grijă să lăsați doar câteva. Nu uitați că atunci când îngrijești o crizantemă în ghiveci, pericolul cel mai mare nu este frigul ci înghețul. Cristalele de gheață ce se pot forma în ghiveci pot distruge ireparabil planta.Depozitați peste iarnă planta, tăiată în modul de mai sus, într-un loc întunecat și uscat, ideal o pivniță, însă poate fi și balcon. Nu uitați de plantă peste iarnă, udați-o din când în când, chiar dacă pare moartă. Ideal ar fi să-i dați un tratament cu fungicid și insecticid, astfel încât să fie protejată peste iarnă.
Sursa: Pepiniera Sibiu.