Înmulțirea hortensiei poate fi practic pe tot parcursul anului: primăvara, vara, toamna, iarna. Pentru a înmulți hortensia paniculata în toamnă, optați pentru butași lemnoși. Cel mai bine este după 15 septembrie. Puteți folosi un sol obișnuit format din turbă și nisip. Este important să creați o temperatură favorabilă, să asigurați o iluminare suplimentară, deoarece cultivarea puieților tineri va avea loc în timpul iernii. Răsadurile acoperite cu borcane trebuie udate de cel puțin 2 ori pe săptămână. Atunci când are loc irigarea, este de dorit să nu se îndepărteze capacul.
În a doua jumătate a lunii octombrie este necesar să dezgropați plantele, să le transplantați în ghivece. Duceți-le în pivniță sau în seră (temperatura trebuie să fie de la 0 la 5 grade Celsius). Dacă arbuștii și-au păstrat frunzele, se pun într-o cameră luminoasă. Dacă frunzele au căzut — se transferă într-un loc întunecat.
Important! Nu aduceți imediat planta într-o încăpere caldă. Acest lucru va da un imbold pentru o creștere bruscă a lăstarilor, eea ce nu e bine.

La jumătatea lunii ianuarie, trebuie să mutați hortensia într-o cameră în care trebuie să mențineți o temperatură de 8-10 grade. Acum trebuie să transplantați tufa (dacă nu ați făcut-o în toamnă). Trebuie să pregătiți un amestec pentru plantare:
- compost (4 părți);
- turbă (1 parte);
- nisip (1 parte);
- pământ de gazon (2 părți).
O altă variantă a amestecului de sol:
- pământ de gazon (4 părți);
- humus (2 părți);
- turbă (1 parte);
- nisip (1 parte).
Este necesar să pre-alimentați planta adultă cu un complex mineral (Superfosfat — 10 g, Potasiu și nitrat de amoniu — 5 g pe găleată de apă). La sfârșitul lunii februarie, vor crește lăstarii tineri, aceștia vor avea 3-4 perechi de foliole. Apoi, butașii pot fi tăiați și înrădăcinați. În februarie, butașii pot fi tăiați și înrădăcinați
Sursa: Meagradina