Dafinul este o plantă care ajunge în casa noastră cu dublu scop: unul ornamental și celălalt aromatic. Frunzele de dafin se folosesc pentru gătit, la aromatizarea preparatelor culinare, sau în scop terapeutic, având proprietăți astringente, de ameliorare a durerilor musculare sau în aromaterapie cu rol relaxant.
Această plantă de pretează cu succes pentru cultura la containere sau ghivece, atât în spațiile exterioare cât și în cele interioare. În zonele cu climă rece, dafinul poate fi cultivat într-un recipient ca plantă pentru terase în lunile mai calde și apoi protejat de frig. Adus în casă, reprezintă un decor minunat și rezistent.
Frumoși și funcționali, dafinii sunt ușor de îngrijit și au puține probleme cu insectele sau bolile. Oferiți-le cantitatea potrivită de lumină, temperatura optimă, mențineți solul puțin umed și veți fi răsplătiți cu frunziș aromat pe care să îl utilizați într-o varietate de moduri.
Tipul de sol potrivit pentru dafin
Când este cultivat într-o grădină, dafinului îi place solul bine drenat și este tolerant la un interval de pH de la 4,5 la 8. Pentru cultura dafinului în ghiveci, optați pentru un mediu de cultură ușor acid (pH între 6-7) care are o capacitate bună de reținere a apei, dar drenează liber excesul de umiditate. Dafinului la ghiveci nu-i place să fie îmbibat cu apă, dar nici nu-i place să aibă pământ uscat. Substraturile disponibile comercial sunt opțiuni excelente, ușoare, ce evită compactarea și au proprietăți excelente de reținere a apei. Puteți adăuga perlit sau vermiculit suplimentar în sol a crește drenajul apei din ghiveciul dafinului.
Alegerea ghiveciului pentru dafin
Pentru a favoriza menținerea echilibrului la nivelui apei din sol, căutați un ghiveci din plastic sau fibră de sticlă, în detrimentul celor de teracotă sau ceramică. Acestea din urmă vor reține umiditatea solului puțin mai mult timp. Asigurați-vă că ghiveciul dafinului are găuri bune de drenaj pentru a permite excesul de apă să se scurgă. Alegeți recipiente care sunt întotdeauna cu câțiva centimetri mai largi și mai adânci decât bolul de rădăcini al plantei, pentru a lăsa spațiu și pentru creșterea noilor rădăcini.
Necesarul de lumină pentru dafin
Pentru a obține un frunziș luxuriant, asigurați-vă că amplasati dafinul într-o locație care îi oferă soare plin până la umbră parțială. Expunerea la o fereastră orientată spre sud sau spre vest este optimă atunci când dafinul este cultivat în interior. Dacă observați semnele iluminării insuficiente (lăstari alungiți, frunze subțiri, de culoare verde deschis), puteți suplimenta cu o lumină de creștere sau chiar încercați să-l expuneți la lumină fluorescentă suplimentară.
Temperatura optimă pentru dafin
Dafinul este oarecum indiferent la fluctuațiile de temperatură, atâta timp cât sunt peste punctul de îngheț și rămân sub 35 grade Celsius. Pe timpul iernii, mențineți planta dafin în încăperi cu temperaturi cuprinse într 15-23 grade Celsius, pentru ca perioada de creștere să fie încetinită.
Umiditatea optimă pentru dafin
Datorita originii mediteraneene, dafinul preferă nivelurile ridicate de umiditate. În interiorul majorității caselor aerul este uscat; pentru a evita nevoia de pulverizare periodică a plantei creșteți-l într-o zonă cu umiditate ridicată a casei, cum ar fi baia.
Udarea dafinului
Substratul de pământ din ghiveci trebuie să fie mereu reavăn, fără a fi îmbibat cu apă. Udați în mod regulat în lunile mai calde, asigurându-vă că nu lăsați plantele să se usuce. În timpul sezonului de repaus, puteți uda mai rar, lăsând solul să se usuce înainte de a uda din nou.
Fertilizarea dafinului
Aplicați un îngrășământ organic echilibrat o dată în timpul primăverii și apoi încă o dată mai târziu în timpul verii. Nu fertilizați când planta este latentă, în lunile mai reci.
Dăunătorii dafinului
În cea mai mare parte, dafinul are puține probleme cu bolile sau dăunătorii. Evitați să lăsați solul să devină îmbibat cu apă pentru a evita putrezirea rădăcinilor și urmăriți cu atenție afidele, păduchii lânoși și păduchii țesoși. Tratați rapid infestările la dafin pentru a minimiza daunele pe termen lung.
La fiecare 2 până la 3 ani, mutați planta într-un recipient mai mare și reîmprospătați solul din ghivece.
Tunderea dafinului
Dafinul prezintă o creștere lentă, așa că nu este necesar pentru sănătatea plantei, să fie tuns regulat, dar se pot realiza tăieri. Când este cultivat în interior, este important să păstrați înălțimea plantei la maximum 1,5-2 metri.
Puteți, de asemenea, să vă modelați dafinul în forme topiare, dacă apreciați acest stil. Cel mai bine este să faceți aceste tăieri la începutul primăverii sau toamna.
Recoltarea frunzelor de dafin
La recoltarea frunzelor apare cea mai mare diferență dintre o plantă de dafin și celelalte plante aromatice „obișnuite” – așteptați astfel să recoltați frunzele după ce planta are cel puțin doi ani.
După recoltare, așezați frunzele proaspete pe o tavă acoperită cu hârtie de pergament într-un singur strat și lăsați să se usuce câteva săptămâni într-o cameră caldă și uscată din casa dumneavoastră. Apoi depozitați frunzele de dafin uscate într-un recipient ermetic sau măcinați-le pentru utilizare ulterioară.
Sursa: flowertime.ro