CUM TREZIM BIOTA DIN SOL. Cum obținem randamente mari cu rate mai mici de îngrășăminte

25 jan 2023
Pentru ca planta să absoarbă mai bine îngrășămintele, este necesar să fie accelerate reacțiile enzimatice în interiorul și în afara microbilor. Cercetătorii din cadrul companiei Agnition (SUA) au prezentat o metodă naturală care face posibilă obținerea unor randamente mari cu rate mai mici de îngrășăminte tradiționale. Pentru a obține un astfel de efect, ar trebui urmate următoarele reguli.

Folosiți nutrienții din sol

Se știe că 95-98% din azotul din sol este indisponibil plantei. Situația în ceea ce privește fosforul nu este mai bună: 70-90% din fosforul aplicat în primul an este într-o formă indisponibilă plantelor, deși fosforul din sol este suficient pentru a produce culturi timp de 100 de ani. De asemenea, 90-98% din potasiul din sol este într-o formă care nu este disponibilă plantelor.

Cum să aduci acești nutrienți la dispoziția plantei? Cu ajutorul microbilor. Populațiile microbiene din sol sunt responsabile pentru mai multe procese importante în producția de culturi, dintre care unul dintre cele mai importante este producția de enzime. Cercetările arată că, pentru ca îngrășămintele să fie absorbite mai bine de către plantă, reacțiile enzimatice trebuie să apară rapid în interiorul și în afara microbilor pentru a elibera nutrienții legați în sol.

Acest proces poate fi accelerat cu ajutorul unui catalizator microbian, care mărește activitatea enzimatică a microbilor, ajutându-i să descompună principala componentă a plantei de celuloză. Descompunerea acestui material vegetal înseamnă eliberarea mai multor nutrienți legați.

Treziți microorganismele din sol

Starea microorganismelor este instabilă. Când condițiile de mediu - carbonul disponibil, umiditatea, aerarea, temperatura, pH -ul solului, oligoelementele disponibile și azotul - devin nefavorabile pentru ele, microorganismele intră în stare latentă. În general, până la 80% dintre microorganismele din sol sunt „adormite”.

În consecință, dacă microorganismele nu pot respira (procesul de aerare) și nu au nutrienți (oligoelemente disponibile, carbon și azot), ele nu cresc. Dacă nu cresc, nu pot elibera nutrienții legați în sol. Relațiile simbiotice dintre plante și microorganisme sunt rupte, nutrienții devin indisponibili pentru utilizarea plantelor.

Catalizatorul microbian ajută la „trezirea” microorganismelor adormite, le stimulează să acționeze. Cercetarea solului, în special analiza acizilor grași fosfolipidici, oferă o imagine instantanee a populației microbiene din sol. Aceste teste, efectuate pe soluri tratate cu un catalizator microbian, au arătat o creștere cu 18% a biomasei microbiene totale a solului. Mai multe microorganisme înseamnă o muncă mai utilă, inclusiv mai mulți nutrienți disponibili pentru plante.

Puteți măsura activitatea microorganismelor din sol prin „respirația” acestora. Cu cât funcționează mai multe microorganisme, cu atât produc mai mult CO 2.

Folosind testul de sol Haney, poate fi determinată activitatea microorganismelor. Cu cât acestea au lucrat mai mult, cu atât citirea CO 2 la testul Haney este mai mare. În același timp, activitatea microbiană a fost cu aproape 22% mai mare în solurile tratate cu un catalizator microbian.

Mai aproape de rădăcină - mai puțin îngrășământ

Ciclurile carbonului și azotului determină multe interacțiuni microbiene în sol, iar raportul C:N în microorganisme determină dacă azotul este disponibil pentru plantă sau este legat. Pentru a depăși acest dezechilibru, este important să existe diverse tipuri de microorganisme în sol, în special în apropierea zonei rădăcinilor plantei, pentru a asigura ciclul eficient al  C și N prin canalele de nutriție și să le pună la dispoziția plantei.

Un catalizator microbian ajută la creșterea diversității microbilor din sol și, astfel, la îmbunătățirea sănătății generale a solului. De exemplu, dacă creșteți doar numărul de bacterii din sol, azotul va fi legat în celulele microbiene, dar deoarece catalizatorul crește numărul total de bacterii, protozoare și ciuperci, ajută la crearea unui ciclu sănătos de nutrienți în sol.

Din nou, folosind testul de acizi grași fosfolipidici, a fost identificată o creștere cu 10,42% a activității microbiene totale în solurile tratate cu catalizatorul microbian. Acest lucru crește ciclul C și N în sol, făcându-le disponibile plantei și ajutând fermierii să folosească mai puțin îngrășământ.

Concentrați-vă pe chimie

Chimia este cheia pentru a debloca mai mulți nutrienți legați din sol. Pentru a elibera N, P și K legați în sol, sunt necesare enzime pentru a le descompune. Cum functioneazã?

Multe enzime necesită un așa-numit cofactor enzimatic pentru activare pentru a scinda materialul care leagă  N, P și K și le eliberează într-o formă accesibilă. Fără un cofactor, procesul enzimatic este mai puțin eficient sau nu are loc deloc - N, P, K rămân într-o formă indisponibilă plantelor.

Cu toate acestea, înainte ca un catalizator microbian să poată fi utilizat drept cofactor pentru enzime, acesta trebuie să fie într-o formă accesibilă.

Concluzia este că, cu cât microbii și plantele pot accesa mai repede chimia, cu atât mai devreme o pot folosi pentru nutriție ca combustibil sau ca cofactor pentru a accelera procesele enzimatice și a elibera nutrienți. Utilizarea chimiei disponibile pentru microorganisme este cheia pentru ca acestea să funcționeze pe deplin.

Sursa: agrotimes.ua
 
loading ...