DE CE MIEREA DE SALCÂM DIN ACEST AN COSTĂ 150 LEI DE KILOGRAM? Vezi argumentele apicultorilor

16 jun 2021
Nici n-au apucat bine apicultorii să iasă cu mierea de salcâm în piață, că au și pornit discuțiile. Opinii, comentarii, păreri – toate se învârt în jurul prețului din acest an la produsul apicol multașteptat de amatorii de dulce natural. Consumatorii sunt indignați de prețul pe care îl solicită albinarii pentru un kilogram și care ajunge la 150 lei. Fiecare cu lingurița sau cu borcanul lui de dreptate, doar că stuparii au un răspuns argumentat și fără substraturi.
 
AGROMEDIA a discutat cu doi apicultori consacrați pentru care albinăritul nu este o simplă afacere, ci mai degrabă singura sursă de venit care cere investiții majore, grijă, muncă și timp anul împrejur.
Petru Sacara, președintele Asociației MoldApis și producător de miere ne-a informat că mierea de salcâm este deja în vânzare și, contrar prognozelor sceptice și a timpului de afară, orice doritor are posibilitatea să o procure și să o consume.
 
“Petru, eu așa miere o vând de pe scaun!”
 
“Este adevărat, au fost anunțate prognoze din cele mai triste. S-a vehiculat pe net și prin știri că în an acest an produsul apicol menționat nu va fi, informație care este în detrimentul nostru, al stuparilor. Lumea se va apropia de tarabe și ne va reproșa că am scos pe piață sirop, dacă tot s-a vorbit că miere nu va fi. Avem deja astfel de replici”, ne-a relatat apicultorul. Potrivit lui, acum sunt în perioada extragerii și marfa va fi dusă direct la târgul Cămara Fest din acest weekend. “S-a extras și la Sud, acolo unde – paradoxal – dar a fost cel mai puțin salcâm anul acesta. Sudul, de fapt, e zona unde floarea de salcâm a existat mereu din plin. Albinarii din zona de Centru, inclusiv noi, au extras deja în proporție de 60 la sută stupinele. Cei de la Nord încă nu s-au apucat, acolo salcâmul a înflorit mai târziu și au mai dat și ploile peste ei. Cred că vor începe de cum vom avea un timp mai bun. Unde s-a lucrat cu albina și a fost pregătită, s-a făcut miere. Noi am așteptat o cantitate mai mare, dar pentru cele 3-4 zile, perioadă în care au cules polenul de la floarea de salcâm, putem afirma că nu am muncit degeaba”, a adăugat dl Sacara.
 
Un kilogram de miere de salcâm costă azi 150 lei/kg, preț care, indiscutabil, bate la buzunarul cumpărătorului. “Am discutat cu un economist și el mi-a confirmat că în cazul când am cere 100 lei per kg, asta ar echivala cu 75 de lei de acum trei ani. Și ar fi destul de rău, pentru că la noi toate prețurile cresc, în afară de cel pentru miere. E și din cauza albinarilor de weekend care au în grădină doi stupi, adună 100-200 kg de miere și din motiv că nu au investit, sunt gata să o vândă și la 100 lei/kg, să o dea mai repede. În schimb noi cei care trăim doar din asta, dacă am accepta politica lor de piață și ne-am raporta la investiții, am ieși la zero. Mai ales că ultimii ani n-a fost miere de salcâmi”, ne-a argumentat președintele MoldApis.
 
Să lăsăm însă la o parte prețul și să discutăm despre calitatea produsului. “Avem o miere jos pălăria!!! Limpede, pură. Bunelul meu spunea așa: - Petru, eu așa miere o vând de pe scaun! Am propria stupină din 2009 și e al doilea an când avem miere de salcâm de o asemenea calitate. Nu vom merge la export, ne vom limita doar pe piața locală și cred că și colegii mei, după experiența de anul trecut, nu se vor grăbi să o vândă. E așa de bună, că va rezista mult timp, fără să se cristalizeze”, ne-a convins dl Sacara. Sâmbătă îl vom găsi la Cămara Fest și va scoate pe piață atâta miere, cât încape în mașină. Ingenios răspuns.
 
La “Apicola Miron” extragerea e în toi!
 
Apicultorul Vladimir Miron, care deține o prisacă la poalele Codrilor, între Nisporeni și Ungheni azi și mâine extrage mierea de salcâm pentru târgul de weekend. “Am adunat o anumită cantitate, în pofida timpului rece. Au fost prognoze deloc optimiste, dar Dumnezeu și natura le-a dispus pe toate. Cam 10 kg de familie, e un pic sub mediu. Calitatea este impecabilă, la fel ca și în restul anilor, pentru că la noi în zonă, în afară de salcâm, nu prea cresc alte surse de polen. Înainte de salcâm, au fost două săptămâni de ploi și albinele au consumat tot ce au adunat de la alte flori, de asta și mierea de salcâm e curată, fără alte mixturi. În plus, noi folosim stupi verticali care permit extragerea unui produs net superior. Prețul va fi de 140-150 lei. Dacă unora li se pare cam exagerat, mai este și cea polifloră care va costa mai ieftin și o pot alege pentru consum. Dacă își doresc de salcâm, să plătească pentru ea. Am suportat  cheltuieli foarte mari pe care trebuie să le amortizăm pe parcursul a doi ani și nu noi stabilim prețul. Acesta este dictat de cerere și ofertă și dacă cererea e mare, iar oferta mică, e absolut logic că prețul se majorează”, și-a argumentat poziția dl Miron, familia căruia consumă mai mult miere polifloră.
loading ...