DE ZIUA MONDIALĂ A APEI, AGRICULTORII AȘTEAPTĂ PLOAIA

22 mar 2022
În data de 22 martie, în toată lumea este marcată Ziua Mondială a Apei, cea mai prețioasă resursă naturală. Această zi este sărbătorită sub egida Organizației Națiunilor Unite, iar anul acesta are sloganul „Prețuiește Apa” și își propune să atragă atenția societății asupra importanţei resurselor de apă pentru securitatea alimentară și, în special, pentru sănătatea populaţiei.

Pentru producătorii agricoli, apa reprezintă unul dintre „ingredientele” principale în asigurarea calității și cantității recoltelor, inclusiv prin procesul de irigare, iar în contextul schimbărilor climatice este imperativ să prețuim și să utilizăm cât mai eficient resursele de apă existente. Primăvara aceasta, însă, cantitatea de precipitații este redusă, iar agricultorii își fac griji.

În regiunea noastră (Coșnița), umiditatea din sol este scăzută și dacă săptămâna aceasta nu vom avea precipitații, plantațiile de ceapă de toamnă și grâu de toamnă vor avea nevoie de irigare. Pentru livezi, deocamdată e bine, dar per general, avem nevoie foarte mult de precipitații. Noi suntem la etapa finală a lucrărilor de reparație a sistemului de irigare și dacă săptămâna aceasta nu va ploua, de săptămâna viitoare vom începe irigarea. A menționat pentru Agromedia, Nicolae Rusu, Președintele Asociației de Apă pentru Irigare Coșnița.

Din cauza precipitațiilor reduse a început să scadă nivelul apei în râul Nistru, a declarat pentru Agromedia Victor Cibotari, Șef Direcție Ameliorare, Monitorizare și Supraveghere.

În prezent, nivelul apei în râul Nistru este relativ scăzută, dar nu a ajuns la situația critică. Întrucât sursa principală de alimentare cu apă a râului Nistru sunt precipitațiile abundente de primăvară din zonele montane și premontane din Ucraina, iar în acest an, ele au fost mai puține, și apa din râu are un nivel mai scăzut.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în prezent, scurgerea din râul Nistru este de 45,3% din media lunară.
 

DE ZIUA MONDIALĂ A APEI, AGRICULTORII AȘTEAPTĂ PLOAIA

DE ZIUA MONDIALĂ A APEI, AGRICULTORII AȘTEAPTĂ PLOAIA

DE ZIUA MONDIALĂ A APEI, AGRICULTORII AȘTEAPTĂ PLOAIA

loading ...