DEȚINĂTORII DE PATENTĂ AU IEȘIT LA PROTEST. Nu vor aparate de casă

26 jun 2023
Comercianții deținători de patentă au ieșit astăzi, 26 iunie, la un protest în fața Guvernului. Oamenii cer să li se permită să activeze în continuare în baza patentelor, așa cum au făcut-o și până acum. Asta deoarece, începând cu luna iulie aceștia vor fi obligați să treacă la aparate de casă. Protestatarii spun că aparatele de casă sunt foarte costisitoare și care le-ar aduce bătăi de cap în plus.
 
În fața protestatarilor a ieșit secretarul de stat al Ministerului Economiei, Viorel Garaz, care a chemat lumea la negocieri. Oamenii, însă, l-au asaltat cu reproșuri și i-au acuzat pe cei de la guvernare că le pun piedici în activitate.
 
De cealaltă parte, ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, menționează că această reformă trebuia făcută zeci de ani în urmă, pentru că aparatele de casă sunt ceva normal într-o țară civilizată.
 
Înțeleg neliniștea lor, însă o să subliniez încă o dată că în 25 de ani acești oameni au fost neglijați. O să le oferim suport să evolueze. Vrem să-i ajutăm să crească, să se dezvolte. În toată această jumate de an am ținut să manifestăm empatie, înțelegere și deschidere. Și maximă transparență. Mărul discordiei - aparatul de casă. Repet: aparatul de casă este ceva normal într-o țară civilizată. Avem 4000 de patentari, dar avem 2 milioane de consumatori care au dreptul la un elementar bon de casă. Oamenii din piețe folosesc calculatorul de 25 de ani, folosesc telefoanele mobile, o să trebuiască să folosească și acest echipament simplu. Trebuie să fim corecți unii cu alții. Trăim în aceeași societate, a scris Dumitru Alaiba, într-o postare pe Facebook.
 
Demnitarul subliniază că a venit cu acest mesaj pe rețelele de socializare deoarece se află într-o vizită de lucru în afara țării, împreună cu prim-ministrul Dorin Recean. De asemenea, ministrul Economiei le propune comercianților o viziune asupra reformei patentelor:
  • Cel mai mic impozit pe venit din Europa, adică 1% din vânzări;
  • Nu este necesară înregistrarea unei companii;
  • Costurile tranziției (în special aparatul de casă) - compensate de stat;
  • Plafonul de vânzări a fost crescut de 4 ori. Cu patenta, limita anuală era de 300 de mii de lei, în timp ce în noul regim de activitate independentă aceasta a fost majorată la 1,2 milioane de lei;
  • Fără nici un fel de birocrație! Am eliminat rapoartele, registrele de casă și evidența contabilă, fără necesitatea de a angaja un contabil;
O să fim în continuare alături de antreprenori. Oricare antreprenori. De la mic la mare. Ei toți trebuie să aibă suficient spațiu pentru a crește. Însă trebuie să acceptăm un set de reguli comune pentru toți, mai scrie Dumitru Alaiba.
 
Potrivit sursei, în fața clădirii Guvernului s-au adunat circa 200 de deținători de patentă în comerț.

Sursa: Deschide.md
Sursa foto: Facebook
 
loading ...