DEZVĂLUIRI DE SUB LEGEA RAFTULUI. Carolina Linte: „Producătorul autohton este trimis la export. Sunt alte interese în joc”

29 sep 2021
Camera de Comerț și Industrie a R. Moldova (CCI) a avut azi un dialog online cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, în cadrul căruia au discutat despre atât de mult vehiculata Lege a Raftului. Și în timp ce producătorii locali se întreabă când își vor vedea produsele în magazine, rețelele de supermarketuri continuă să fie pline cu produse de import.
 
AGROMEDIA a solicitat opinia Președintei Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Lapte, Carolina Linte, care a făcut dezvăluiri și a răspuns de ce se tergiversează implementarea Legii Raftului. 
 
AGROMEDIA: - Dna Linte, iarăși discuții despre Legea pe care o așteaptă producătorii și procesatorii autohtoni. Ați urmărit dialogul online dintre autoritățile de resort, am văzut că ați venit și cu comentarii. Ce se întâmplă, de fapt?

Carolina Linte: - Camera de Comerț și Industrie a avut o ședință comună cu MAIA, unde s-a discutat despre Hotărârea de Guvern (HG) și modificările la Legea Comerțului cu privire la plasarea produselor autohtone pe raft nu mai puțin de 50% din lanțul alimentar.

- Asta am văzut și noi, dar cine sau ce le încurcă s-o implementeze?

- Conform legii, responsabil de implementarea HG este ANSA. Nu avem azi punerea în aplicare a Legii dat fiind faptul că, în primul rând, politicul nu-și dorește aceste lucru. În plus, încă nu a fost numit un nou șef la ANSA.

Numirea unui nou director ANSA, tergiversată

- Dar de ce credeți că se tărăgănează atâta timp numirea unui nou director la ANSA?

- Probabil, e o procedură care durează. Trebuie să fie organizat concursul, apoi selectată persoana care să fie și afiliată politic, și să întrunească anumite calități necesare pentru a gestiona Agenția.  De fapt, ANSA este instituția care are un impact foarte mare asupra dezvoltării industriei alimentare, gestionării și monitorizării atât a importurilor, cât și a produselor care sunt plasate pe raft de producătorii locali. Trebuie să întrebați la Cancelaria de Stat și la Guvern.  

- L-am întrebat pe dl deputat Vladimir Bolea, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară. El ne-a răspuns că ANSA se află sub premier și doar el decide.

- Conform modificărilor, este prevăzut că ANSA trece în subordinea MAIA. E o mare prostie! Dacă luăm sistemul de gestionare și monitorizare a calității și siguranței produselor alimentare în țările UE, toate agențiile sunt independente. Autoritatea răspunde de siguranța alimentelor și nimeni nu are dreptul să intervină. Din păcate la noi, în cei șapte ani de zile de când a fost creată ANSA, totul depindea de politic și de șeful subordonat puterii.

- Revenind la discuția online de azi...

- Când președintele CCI, dl Sergiu Harea, a pus întrebarea cu  privire la plasarea pe raft a produselor autohtone în valoare de 50%, am auzit un mesaj, și nu pentru prima dată, lansat de asociațiile investitorilor străini, cum este Asociația Businessului European, Camera de Comerț și Industrie Americană, despre care se știe că membrii lor sunt importatori și niciun producător. Ei au opinat că produsele noastre nu sunt calitative. Acuma eu vreau să vă întreb cine are dreptul de a testa calitatea, siguranța și conformitatea produselor? Doar autoritatea competentă, asigurată prin testele de laborator. Și care este calitatea, siguranța și conformitatea produselor de import, dacă noi azi am recunoscut certificatele lor? Și la incapacitatea ANSA, cine verifică aceste importuri? Nimeni.


132 produse! E o rușine!

- Să înțelegem că asociațiile investitorilor străini au interese majore ca Legea Raftului să zacă în sertare?

- Legislația noastră oferă prioritate la cele 7% de investiții străine și nu ne întreabă nimeni dacă ne place sau nu. Să judecăm la rece - dacă Guvernul își dorește să pună în aplicare o hotărâre, el cere de la instituțiile abilitate implementarea ei. Deocamdată, nimic.

- Din câte cunoaștem, Guvernul va aproba lista produselor. Și tot Executivul urmează să actualizeze această listă anual. E așa de lungă, încât nu se pot decide?

- A fost modificată Legea 231 privind comerțul interior prin Legea 225 la finele anului trecut. Modificările date presupuneau că la 1 iunie Guvernul trebuie să iasă cu o decizie, prin care să fie stabilită lista acestor produse. E o rușine! 132 produse! Pentru o țară agroindustrială să ai 132 produse și acelea să nu se regăsească pe raft. Și cineva să vină cu argumente neîntemeiate, fără un test de laborator…

- Dar care a fost opinia dlui Gherciu?

- Cel mai tare m-a deranjat faptul că ministrul a adus în discuție despre probabilitatea că produsele noastre nu sunt prea calitative. Cum așa?! Tu, în calitate de ministru, îți permiți să te exprimi astfel? Trebuie să vorbim ce am făcut noi în cei șapte ani ca ele să fie calitative.
 
- Vor mai urma și alte discuții?

 - Am avut întrevederi cu ministrul, dar este vorba de politica Guvernului privind susținerea importatorilor, vorbim în special de  Kaufland. Nu e nicio taină. Importul înseamnă taxa de 20% debursată imediat la bugetul statului. Pe când, pentru procesatori trebuie să lucrezi, să ai argumente. Am propus să revenim la Directiva 2019/633 a Parlamentului European cu privire la practicile neloiale dintre comercianți și producătorul din lanțul alimentar scurt. Nici asta nu se vrea.
 
- Și când atâtea se țin lanț, ce îi rămâne producătorului nostru?

- Nu e o problemă de ieri și de azi, e una discutată la toate întrevederile care au loc cu doamna președinte, cu Bolea, cu Gherciu. Suntem la etapa când ne facem surzi, muți și chiori, numai ca să nu avem rezultate. O vor întinde cu numirea șefului ANSA, apoi va trebui instruit. Toți o fac pe mortu-n popușoi. Nouă ne propun alternativă, există și Dispoziția Ministerului de Externe privind promovarea exportului. Dar de ce îmi iei piața mea și mă trimiți să suport costuri suplimentare de benzină, logistică, servicii de marketing achitate în toate țările lumii?!
 
Vă mulțumim.
 
Top știri

CONCEPEREA PLANULUI DE FERTILIZARE, în condiţiile în care inputurile s-au scumpit

27 oct 2021

OBIECTIV ATINS: R.Moldova a reușit să armonizeze legislația națională cu cea europeană

25 oct 2021

ZILE CALDE ȘI NOPȚI RECI: Vezi prognoza meteo pentru 25 – 31 octombrie

25 oct 2021

STARE DE URGENȚĂ ÎN R. MOLDOVA DIN CAUZA DEFICITULUI DE GAZE

22 oct 2021

VIDEO: SISTEM DE RĂDĂCINĂ PROTEJATĂ PENTRU CREȘTEREA A 10 MII DE PUIEȚI

22 oct 2021
Din aceiași categorie

PRIMELE CIREȘE AU PREȚ DE "LUX". Un kilogram costă până la 150 de lei

10 mai 2020

A FURAT UN STUP CA SĂ DEVINĂ APICULTOR. Cazul unui bărbat din Râbnița, de râs și de plâns. Detalii, AICI

23 jun 2021

GUVERNUL A DECIS: Produsele autohtone vor ocupa 50 la sută din rafturile comerciale. Câte din ele se conțin în lista aprobată

15 jul 2021

DE CE MIEREA DE SALCÂM DIN ACEST AN COSTĂ 150 LEI DE KILOGRAM? Vezi argumentele apicultorilor

16 jun 2021

VIN ÎNGHEȚURILE. Meteorologii au anunțat Cod Galben în toată țara

17 sep 2021

DEZVĂLUIRI DE SUB LEGEA RAFTULUI. Carolina Linte: „Producătorul autohton este trimis la export. Sunt alte interese în joc”

DEZVĂLUIRI DE SUB LEGEA RAFTULUI

Carolina Linte: „Producătorul autohton este trimis la export

Sunt alte interese în joc”

DEZVĂLUIRI DE SUB LEGEA RAFTULUI. Carolina Linte: „Producătorul autohton este trimis la export. Sunt alte interese în joc”

loading ...