DIN 2 DECEMBRIE, AGRICULTORII ANUNȚĂ NOI PROTESTE. Află AICI ce i-a determinat pe fermieri să iasă din nou în stradă
Agricultorii vor ieși din nou în stradă. Anunțul a fost făcut pentru AGROMEDIA de către fermierul Sergiu Ștefanco din satul Ucrainca, raionul Căușeni.
“De pe data de 2 decembrie vom ieși în Piața Marii Adunări Naționale, ca să ne facem auziți. Vom protesta pașnic, împreună cu fermierii din 15 raioane și asociațiile de profil. Guvernul nu ne-a auzit și nici nu ne-a ajutat să găsim soluțiile pentru a ieși din impas. La ultimele noastre întâlniri ne-au anunțat, ca de ficare dată, că nu sunt bani. Însă în afară de alocațiile promise la culturile din grupa a doua, mai avem probleme cu băncile, care nu ne-au mers în întâmpinare. Acum, distribuitorii de inputuri agricole ne acționează în judecată pentru restanțele acumulate. E o sutuație fără precedent. De această dată, vom ieși la protest fără tehnică agricolă, dar dacă vom fi din nou ignorați, vom scoate în stradă și tractoarele”, ne-a declarat dl Ștefanco.
Amintim că în luna august și octombrie curent, mai mulți agricultori din țară au organizat acțiuni de protest, care a durat câteva săptămâni, după care au renunțat. Urcați la volanurile tehnicii agricole, într-un final, ei au revenit acasă, anunțând că vor continua discuțiile cu autoritățile pentru ca toate revendicările lor să fie îndeplinite.
Participanții la acțiune solicitau de la autorități alocarea unor despăgubiri de 3.000 de lei pentru un hectar afectat de secetă, instituirea stării de urgență în agricultură în zonele de centru și sud și eliberarea certificatelor de stare de forță majoră pentru a putea reeșalona datoriile față de creditori etc. Premierul a explicat atunci că statul nu are posibilitatea să le satisfacă toate cerințele, dat fiind că bugetul se confruntă cu un deficit mare în urma pandemiei de COVID-19. În același timp, fermierii au menționat că pentru prima grupă de cereale au primit ajutor, însă este foarte mic în condițiile în care agricultorii au plătit la stat 2 miliarde de lei impozite și Guvernul le-a alocat doar 300 de milioane de lei despăgubiri. Acum, pe lângă achitarea despăgubirilor pentru a doua grupă de cereale, producătorii cer anularea deciziei de a include taxa rutieră în accizele la produsele petroliere.