Un laborator AgTech cu drone și mecatronică va fi creat la două universități de profil din țară pentru a susține dezvoltarea agriculturii performante în Republica Moldova. În cadrul proiectului Tekwill, Universitatea Agrară de Stat (UASM), Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) și Asociația Națională a Companiilor TIC au semnat un Memorandum de înțelegere. AgTech va fi constituit din două filiale: Agrodrone – în incinta UASM și Mecatronică – în incinta UTM, anunță AGROMEDIA cu referire la agora.md.
Laboratorul va constitui o sursă de formare continuă a personalului din companiile agricole, iar viitorii profesioniști vor beneficia inclusiv de mentorat și asistență în utilizarea tehnologiilor moderne și a dronelor în agricultură. Proiectul va fi implementat în următorii trei ani, cu susținerea partenerilor externi de dezvoltare USAID și Suedia.
Ana Chirița, directoare Proiecte Strategice, ATIC a menționat că „laboratorul AgTech va deveni un instrument viabil, grație căruia viitorii specialiști își vor testa cunoștințele acumulate, vor fi încurajați să gândească inovativ, vor implementa tehnologiile informaționale și se vor pregăti pentru o profesie în domeniu.”
„La nivel global, agricultura este în tranziție spre o nouă revoluție verde susținută de implementarea masivă a tehnologiilor digitale. Suntem siguri că această inițiativă va impulsiona colaborarea intersectorială și interuniversitară la nivel local, dar și vom pregăti viitori specialiști ce se vor integra ușor în fluxul global al dezvoltării unei agriculturi moderne”, a declarant Ilie Cercel, prorector pentru activitate științifică, UASM
Vladislav Reșitca, prorector pentru studii, doctor în științe tehnice, conferențiar universitar, UTM a subliniat că „un astfel de laborator reprezintă o inovație pentru domeniul academic, prin intermediul căruia viitorii profesioniști vor beneficia de un mediu propice în care să-și îmbunătățească abilitățile și care să conducă la dezvoltarea industriei.”
Piața globală a dronelor agricole va depăși 15 miliarde dolari
Benjamin Toric, director al Proiectului Agricultura performantă în Moldova, finanțat de USAID: „În cadrul APM USAID, recunoaștem importanța AgTech în creșterea productivității, în același timp cu optimizarea utilizării resurselor și minimizarea impactului negativ asupra mediului. Dronele agricole, de exemplu, pot contribui la îmbunătățirea diferitelor practici agricole, inclusiv evaluarea sănătății culturilor, irigarea, analiza solului și a terenului. Se preconizează că piața globală a dronelor agricole va depăși 15 miliarde de dolari până în 2027, transformând sectorul agricol, ajutând la depășirea provocărilor legate de schimbările climatice. Laboratorul AgTech, va ajuta Moldova să țină pasul cu tendințele internaționale de dezvoltare.”
Potrivit statisticilor, peste 850 000 de moldoveni muncesc în agricultură și generează, anual, aproximativ 13% din PIB-ul țării, iar până în 2027, doar utilizarea dronelor în agricultura globală va atinge o cotă a serviciilor de 15, 2 mlrd dolari SUA. Suportul acordat agriculturii bazate pe tehnologii informaționale reprezintă una dintre cele 5 verticale de afaceri pe care le susține Tekwill în cadrul programelor sale de încurajare a colaborării sectoriale dintre reprezentanții industriilor tradiționale și cei din IT. Pe parcursul ultimilor ani, cu ajutorul Tekwill, au fost dezvoltate mai multe soluții în domeniul agriculturii și industriei alimentare: academia de instruire a viitorilor specialiști în domeniu (AgTech Academy); platforma digitală pentru prevenirea intoxicării albinelor și facilitarea comunicării între actorii implicați (BeeProtect); soluția pentru promovarea consolidată a ofertelor producătorilor locali de fructe pe piețele externe și comerțul online al produselor agricole; soluția integrată de comercializare a produselor și serviciilor agricultorilor și companiilor locale din industria vinului ș.a.
Sursa:
agora.md
Sursa poza: Tekwill