DUBĂSARII VECHI, SATUL CU RĂSADURI. Micii producători au deschis târgul cu „firele” de legume

19 apr 2021

Dubăsarii Vechi din raionul Criuleni este satul unde fiecare gospodar, care se respectă, are o mică seră pe lângă casă, unde cultivă legume. Roșiile și castraveții sunt principalele surse de venit, iar până a ajunge cu ele în piață, oamenii din localitate ies la vânzare și cu răsaduri. Acum o săptămână, ei au scos la piața din centrul satului fire de roșii, castraveți, ardei, vânătă și alte legume. Dar pentru că ei sunt mulți, și marfa e din plin, motiv din care și concurența e destul de mare.
 
Ion este un tânăr din Dubăsarii Vechi care, împreună cu tatăl, au pe lângă casă două sere, în care își petrec majoritatea zilelor. Mai ales primăvara, pentru că au mare grijă de plantele pe care le cresc și în care investesc din puținul pe care îl au.
 
 „Tot satul crește răsad. Dacă ați privi localitatea de sus, ați vedea că e plină de sere. Duminica trecută am ieșit la târg, dar nu am vândut decât 50 de fire. Vine lumea de prin împrejurimi și cumpără, dar și cei care știu că la noi în sat găsești tot felul de răsad. Nu suntem producători mari, dar asta e singura noastră îndeletnicire care ne asigură bucata de pâine. Am rămas numai cu tata și avem grijă să facem focul în sere, să stropim răsadul la timp. Focul îl facem cu lemne, pentru că nu dispunem de tehnologii avansate. Nu ne permitem investiții majore, nu avem de unde”, a povestit Ion pentru AGROMEDIA.
 
Tânărul ne-a mai spus că e destul de greu să vinzi marfa, pentru că la mica piață din centru, legumicultorii stau unul lângă altul.
 
 “Cumpărătorii au de unde alege. Vine cineva și întreabă un anume sort de castraveți, și vânzătorul, dacă e onest și nu-l are, îi spune sincer. Cei mai șmecheri însă o duc mai bine. Depinde de conștiința fiecărui. Vindem firul cu 4-5 lei, semința o procurăm cu doi lei și ceva. Dacă mai adaugăm cheltuielile pentru a-l crește, nu prea mare profit”, a adăugat Ion.
 
Ceea ce nu au reușit să vândă, micii producătorii din Dubăsarii Vechi plantează în sere, iar vara transformă piețele din oraș în „oceane roșii”. Și familia lui Ion tot la Chișinău realizează marfa, care se va coace prin iunie-iulie. Cei cu sere mai performante, au deja legumele mici și, în maxim o lună, vor fi deja coapte.
 
Între timp, și la tarabele din Piața Centrală înghesuială mare. Găsești aici, pe lângă firele de roșii și castraveși, puieți de pomi fructiferi şi arbuşti de pomuşoare. Vânzătorii, care afirmă că sunt și producători, spun că au început deja să planteze răsadurile în grădini şi sere, astfel ca în câteva luni să poate strânge prima recoltă.
 
Cele mai solicitate sunt răsadurile de roşii şi castraveţi timpurii. Este vorba de soiurile “tolstoi”, “haldai”, “primadona’, care rodesc primele. Agricultorii spun că preţurile au rămas la fel ca și anul trecut. S-au apucat de legumicultură chiar și unii orășeni, care cresc legumele direct la balcon. Cei care vor să-și testeze capacitățile de agricultor, au procurat câte 5-6 bucăți.
 
Așadar, un fir de răsad de roşii costă între 5 şi 10 lei, iar cel de castraveți ajunge până la 8 lei.



 
 
 
 
loading ...