E ZIUA INTERNAȚIONALĂ A DUNĂRII. Află istoria fluviului care curge prin 10 țări și trece prin patru capitale de stat

29 jun 2021
Azi, 29 iunie, comunitatea europeană și statele riverane fluviului Dunărea celebrează Ziua Internațională a Dunării.
 
Marcarea Zilei Internaţionale a Dunării a fost instituită după semnarea, în 1994, a Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea de către Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR). Documentul, semnat la 29 iunie 1994, la Sofia, capitala Bulgariei, oferă cadrul de cooperare al guvernelor, organizaţiilor neguvernamentale, instituţii de cercetare şi industrie, această dată fiind marcată la nivel internaţional la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea.
 
În context, Republica Moldova este în proces de elaborare a ciclului II a Planului de gestionare a districtului bazinului hidrografic Dunărea-Prut-Marea Neagră, stabilind măsuri pentru îmbunătățirea resursei de apă din bazin.   
 
În vederea prevenirii poluării apelor cu substanțe periculoase mediului și sănătății populației, MADRM îndeamnă cetățenii să se implice constant în acțiuni ecoologice dedicate protecției fluviului și biodiversității.
 
Site-ul wikipedia.org prezintă Dunărea ca fiind al doilea fluviu ca lungime din Europa (după Volga). Izvorăște din Munții Pădurea Neagră (Germania) sub forma a două râuri numite Brigach și Breg, ce își au începuturile de sub vârful Kandel (1241m) și se unesc în orașul Donaueschingen (altitudine: 678 m) la cca 1 km est de castelul Fürstenberg. Numele german al fluviului este Donau, pronunțat /'do.nau/. Dunărea curge către sud-est, pe o distanță de 2.858 km, până la Marea Neagră. La vărsarea fluviului în Marea Neagră s-a format Delta Dunării.
 
Dunărea este un important drum fluvial internațional, curgând prin 10 țări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina) și are afluenți din alte șapte țări. Trece prin patru capitale de stat: Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad.
 
Dunărea are un bazin de colectare de peste 800.000 km2, care reprezintă 8 % din teritoriul Europei, aici trăind 10 % dintre europeni. Rețeaua hidrografică a bazinului dunărean este alcătuită din aproximativ 120 râuri importante. Cel mai lung este Tisa (965 km), afluentul cu debitul cel mai mare este Sava, iar afluentul cu cel mai mare bazin hidrografic este tot Tisa. Doi afluenți importanți au același nume: râul Morava din Slovacia și râul Morava din Serbia.
 
Temperatura apelor Dunării se află sub influența directă a temperaturii aerului și într-o măsură mai mică sub cea a factorilor locali. Încălzirea apelor începe în luna martie și ține până în august, după care urmează procesul de răcire. Gheața poate să apară din prima decadă a lunii decembrie până la începutul lunii martie. Durata podului de gheață este în medie de 45-50 de zile. Fenomenul de dezgheț se produce primăvara, cel mai frecvent din aval spre amonte, într-o perioada de câteva zile (4-8 zile).
 
 poza simbol: avantaje.ro
 
loading ...