EROZIUNILE MARI ALE SOLULUI PUTEAU FI EVITATE. Ce spun specialiștii

16 sep 2024
Ciclonul meteo „Boris” s-a lăsat cu pagube semnificative și în sectorul agricol. În raionul Leova, șuvoaiele de apă „au spălat” solul de pe suprafețe întinse. Sunt eroziuni hidrice destul de mari, ce vor lăsa consecințe negative asupra fertilității solului. Specialiști în agricultură au bătut alarma pe rețelele sociale, menționând că o parte din vină sunt practicile agricole de lucrare excesivă a solului.
 
Alexandru Sainsus, fondatorul Asociației Arboretum scrie:
Cea mai mare tragedie se petrece zilele acestea pe câmpurile Moldovei. Aceasta se numește eroziune hidrică. În absența centurii forestiere protectoare, fluxurile puternice de apă spală milioane de tone de pământ fertil. Pământul este spălat mai întâi în zonele joase, apoi în râuri, ale căror albii se înfundă și își revarsă malurile, inundând satele noastre, iar apoi solul intră în mare.
 
Casele pot fi refăcute, drumurile pot fi reparate într-un an sau doi. Dar natura petrece sute de ani pentru a crește 1cm de sol fertil.
 
Prin modelul nostru modern de „agricultură” risipim solul. Procesul deșertificării se desfășoară cu repeziciune, cu deplină neînțelegere și indiferență. Dacă nu suntem conștienți de aceste procese și nu începem să schimbăm ceva acum, există un risc mare ca copiii și nepoții noștri să fie nevoiți să caute o bucată de pâine în alte regiuni, „mai favorabile”.
 
Mihai Rurac, doctor în științe agricole, specialist în agricultura conservativă a menționat că, în scopul evitării acestui fenomen, trebuie să renunțăm la lucrarea solului și să implimentăm Agricultura Conservativă.

 
Orice formă de lucrare a solului violează legile naturii privind productivitatea solului și este în opoziție cu utilizarea durabilă a terenurilor. Sistemele și practicile agricole care implică lucrarea solului trebuie abandonate.
 
Agricultura bazată pe lucrarea solului trebuie înlocuită cu Agricultura Conservativă (AC), care evită sau minimizează perturbarea mecanică a solului și menține o acoperire adecvată a solului cu biomasă în cadrul unui sistem de culturi diversificat.
 
Nu există alt sistem agricol prin apropiere care să poată oferi o superioritate biologică și ecologică optimă și să livreze beneficii economice, sociale și de mediu maxime cu inputuri minime (optimizare) decât Agricultura Conservativă (AC).
 
AC reprezintă cea mai bună cale către securitatea alimentară durabilă care este acum disponibilă în lume pentru a satisface nevoile generațiilor prezente și viitoare în cadrul limitelor planetare.
 
Am enumerat concluziile autorilor articolului «Nature’s laws of declining soil productivity and Conservation Agriculture» publicat în revista științifică “Soil Security” N14, 2024 elaborat de  Rolf Derpsch, Amir Kassam, Don Reicosky, Theodor Friedrich, Ademir Calegari, Gottlieb Basch, Emilio Gonzalez-Sanchez, Danilo Rheinheimer, scrie specialistul.
 
Zeci de pompieri, salvatori şi poliţişti ai intervenit în raioanele afectate de ploaia torenţială din weekend. Leova este una dintre cele mai afectate regiuni.
 
Am în ogradă o cadă de 500 de litri. Când s-a terminat ploaia, aceasta era pe jumătate plină. Asta ar însemna:  litri de apă pe metru pătrat. Nu am văzut așa ploaie de când trăiesc, a declarat un locuitor din raionul Leova, pentru TVR Moldova.
 
Amintim că sâmbătă și duminică Moldova s-a aflat sub cod galben și portocaliu de ploi puternice însoțite de descărcări electrice. Mai multe localități din țară au fost afectate de inundații. Meteorologii mai transmit ploi pentru ziua de astăzi, 16 septembrie, după care vom avea parte de timp frumos.
loading ...