S-au majorat pentru a patra oară în doar două luni! Este vorba despre prețurile la carburanți, care îngrijorează întreaga comunitate de fermieri din R. Moldova. Astfel, un litru de benzină standard 95 a ajuns să coste 18,25 lei, prețul majorându-se, în medie, cu 60 de bani. Motorina s-a scumpit cu 50 de bani și costă acum cca 15, 55 lei. GPL-ul s-a scumpit cu 65 de bani.
În doar două luni, prețul la benzină a crescut cu aproape 3 lei pentru un litru (19,5%), iar la motorină - cu 2,5 lei (19,2%).
Sergiu Ștefanco, fermier, Căușeni: “E mare bătaie de joc! Nici nu am cuvinte…”
AGROMEDIA a solicitat opinia unuia dintre cei mai activi fermieri din țară, Sergiu Ștefanco din Căușeni, care ne-a declarat în EXCLUSIVITATE că ceea ce se întâmplă acum pe piața carburanților va distruge definitiv agricultorii.
“Sincer, nu mai am cuvinte… E bătaie de joc! Problema carburanților e una foarte dură pentru noi. În fiecare an, înainte de începerea sezonului agricol, ne pomenim cu astfel de surprize. Fără motorină, suntem pierduți și noi, și munca de-o viață. Și nu doar prețul la combustibil s-a majorat. Situația e valabilă și în cazul îngrășămintelor, și al semințelor. Băncile nu merg în întâmpinare, zeci de fermieri sunt acționați în judecată. Vineri, la ora 14.00, Federația Națională a Fermierilor va avea o întrevedere cu dna Președinte Maia Sandu, la care vor participa Guvernatorul Băncii Naționale și reprezentanții băncilor comerciale. Subiectele discutate vor fi dintre cele mai acute, unul dintre ele e și cel al majorării prețurilor la motorină”, ne-a informat dl Ștefanco.
Potrivit sursei vizate, fermierii îi vor solicitat dnei Maia Sandu o notă informativă și despre cele 6 mii tone de motorină, oferite de România pentru agricultorii din R. Moldova și care urmează să ajungă în scurt timp la destinație.
“Am cerut ca în lista beneficiarilor să fie incluși și producătorii mici, adică cei care au în posesie terenuri agricole de până la 10 ha. Ei sunt cei mai defavorizați, și asta chiar dacă achită, la fel ca marii întreprinzători, aceleași accize la motorina pe care o procură din banii proprii. Nu îi putem lăsa de izbeliște. MADRM ne-a asigurat că așa va fi. Procedura e foarte simplă: la nivel de APL au fost făcute liste cu persoanele fizice, care au mici afaceri agricole și care au fost afectate de secetă. Acestea au fost semnate de direcțiile agricole raionale, așa că se cunoaște numele lor”, a mai comunicat pentru AGROMEDIA dl Sergiu Ștefanco.