EXPERTIZA MEDICO-SANITARĂ A LACTATELOR DE CASĂ NU MAI ESTE OBLIGATORIE. Decizia îi nemulțumește pe vânzători

30 aug 2022
Noua prevedere legală care permite producătorilor autohtoni să comercializeze produse lactate în lipsa expertizei sanitare i-a nemulțumit pe vânzătorii de la piața din Bălți. Aceștia susțin că declarația pe propria răspundere pe care trebuie să o prezinte nu are nici-un temei juridic, transmite AGROMEDIA, cu referire la Nord News.

Uliana Bidia vinde produse lactate la piața din Bălți de mai bine de 7 ani. Ea susține că modificarea legislației în acest sens este o decizie greșită. Anual, Uliana cheltuie 50 de mii lei pentru a-și întreține cele patru bovine. În aceste condiții, nu va putea demonstra clienților calitatea produsului, menționează ea.

Ce fel de declarație? Cum noi putem să declarăm veniturile în fiecare zi? Nu e o problemă acest lucru, dar el nu corespunde cu realitatea. Noi suportăm cheltuieli pentru drum, pentru energie, pentru hrană, pentru impozite, și sunt multe alte chestii care să produci acest produs, s-a plâns Uliana Bidia.

Femeia se teme că își va pierde cumpărătorii pentru care analiza vizuală a produsului nu este suficientă.

Făceam analiză. Venea medic veterinar, medic împuternicit. El se ducea la laborator, se făcea expertiză cu diferite chimicale pentru a arăta calitatea produsului. Dacă produsul nu e contrafăcut, dacă calitatea e bună, dacă nu are mastită, dacă nu are licoză. Se confirma prin produs, a mai adăugat vânzătoarea.

Și ceilalți vânzători din hala de lactate spun că nu își pot estima veniturile zilnice, mai ales că vânzările sunt în scădere.

Lume nu-i, lumea nu are bani. El vine și cumpără 200 grame de smântână, nu e râs, asta e realitatea. Sticla de lapte dacă e 1 litru mă întreabă, dacă nu am jumate de litru.

Nu ne au de oameni. Pe baza la țăran totul se face, iar nouă ne închide aerul ca noi să nu putem face un ban, ca să nu putem câștiga. Noi pe asta trăim, spun supărate vânzătoarele din piața din Bălți.

Noi mergem public spre Președinte, la Parlament și Guvern. O să ne adresăm la domnul Grosu, la Gavrilița, la Maia Sandu. Noi suntem cetățeni ai R. Moldova, suntem dornici să respectăm legile, dar respectați și drepturile noastre, a conchis Uliana Bidia.

Specialiștii de la piață susțin că vânzarea produselor lactate în lipsa unei  expertize medico-sanitare, crește riscul intoxicațiilor în rândul consumatorilor.

Vor fi consecințe pentru că nu este bine. Acum, noi doar verificăm condițiile sanitare, dar vânzătorul răspunde de producția sa. Clientul când cumpără nu mai ține minte de la cine îl ia, dar se va adresa că a cumpărat un produs de calitate rea, că s-a intoxicat. Această decizie va fi resimțită, menționează medicul pieții.

Director General Adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) susține că noua modificare a legislației va simplifica modul de certificare sanitară a mărfurilor supuse supravegherii pentru plasarea pe piața internă.

Astfel, adevărații comercianți își vor putea comercializa produsul în condiții mai flexibile. Cei care practică o activitate de intermediar, care cumpără de la țărani brânzeturi și alte produse și le comercializează pe piețe agroalimentare, ei deja trebuiau până în acest moment să-și legalizeze activitatea, să obțină autorizație. Astfel, când cumpărătorul se duce la o piață agroalimentară, să nu fie dus în eroare și să cunoască că nu cumpără aceste produse de la intermediar, a declarat Alexandru Manciu, Director General Adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Cumpărătorii din Bălți cred că expertiza calității produsului este necesară, dar recunosc că vor continua să cumpere lactate și fără certificatele specialiștilor.

Avizul pentru Prezenta lege a intrat în vigoare la data de 27 aprilie 2022, și a fost votată în prima lectură de  Parlamentul Republicii Moldova.  Proiectul de lege a fost inițiat de către actualul Ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea și ANSA.
loading ...